Rondje Hoogspanning Wandeltocht door de Kop van Drenthe

Fries ondergoed in Norg op Rondje Hoogspanning wandeltochtVandaag voor de eerste keer mee met de Friese Lange Afstand Lopers (FLAL) op een Rondje Hoogspanning, vernoemd naar de startlocatie op het sportpark De Hoogspanning, bij de voetbalvereniging F.C. Assen. Het sportcomplex ligt in de woonwijk Kloosterveen in Assen-West. Er wordt ook gewoon jeugdvoetbal gespeeld, en dus mogen – geheel tegen de FLAL traditie in – wandelaars al ruim vóór de starttijd 9u vertrekken om opstoppingen op de smalle trap en in de voetbalkantine te voorkomen. Gewoon een route aanpakken zonder geduw en getrek van medewandelaars is ook wel een keer lekker.

Wandelaars Rondje Hoogspanning wandeltocht in Arboretum-AssenNa de start lopen we door het Arboretum Assen. In 1997 is het initiatief genomen om een bomenpark in Assen te ontwikkelen. In 2005 is het park officieel in gebruik genomen. De bomenverzameling van 15 hectare is verdeeld in percelen met nog jonge aanplant, wat kunstmatige heuvels voor cross fietsers, een uitkijktoren en pagode. Kaarsrechte asfaltbetonnen wandel- en fietspaden doorkruisen het in werelddelen verdeelde park. Het duurt nog jaren voor de bomen volgroeid zijn, veel eerste exemplaren liggen nu omgezaagd te wachten op insecten en andere liefhebbers. Verderop ligt de Drentsche Golf & Country Club. Met een 27 holes wedstrijdbaan en 9 holes Par 3 baan, een ongekend ruim opgezet en gevarieerde golfbaan toegankelijk voor golfers van alle niveaus.
https://twitter.com/FLAL1973/status/574148915597082624
Monument 1940-1945 Zijerveld Rondje Hoogspanning wandeltochtDan gaat het richting Zeijerveld, dat op initiatief van Jacob Theodoor Cremer ontgonnen werd. Bij één van de boerderijen in de Drentse versie van Huis ter Heide is een oorlogsmonument ingericht. Het parcours wisselt stukken doorgaande weg of geasfalteerde fietspaden af met bosranden en modderige paden door de bospercelen.

Zigzaggend verder om het munitiecomplex van Defensie naar het gevangenisdorp Veenhuizen, waar ik al diverse keren heb gewandeld, het Gevangenismuseum heb bezocht, bier heb gehaald bij brouwerij Maallust. Ik heb in de boswachterij na 13km wandelen al even gerust en verbaas op het 1e officiële rustpunt bij VV Veenhuizen na 17km (!) andere wandelaars, dat ik “zonder koffie op” verder wandel. In 1823 werden hier de eerste gebouwen van het dorp door de Maatschappij van Weldadigheid, midden in een uitgestrekt en verlaten veengebied, uit de grond gestampt. Leering door Voorbeeld Veenhuizen Rondje Hoogspanning wandeltochtDe maatschappij bouwde in totaal drie gestichten voor arme gezinnen, wezen en landlopers. In 1859 nam de rijksoverheid de gestichten over. Wezen en vondelingen maakten plaats voor mensen die veroordeeld waren tot een gevangenisstraf. Veenhuizen heeft nog altijd diverse penitentiaire inrichtingen (‘gevangenissen’) die de bewoners van broodwinning voorzien. De markante grotere huizen met stichtelijke spreuken als ‘Een van zin’, ‘Leering door Voorbeeld’ en ‘Helpt elkander’ blijven leuk om naar te kijken onderweg. De slogan Veenhuizen boeit vind ik nog steeds sterk.


Herstelde paarden laadplaats Norg Rondje Hoogspanning wandeltochtVia het Gevangenismuseum, de IJshut en Bitter & Zoet, Coco Maria en de voormalige stoom katoenspinnerij Het Stoom loop ik verder over de onverharde Oude Norgerweg. Het ‘veld’ met wandelaars is uitgedund tot welgeteld één wandelaar vóór me en een paar achter me. De tientallen andere 40km lopers hebben een lager tempo of zijn in Veenhuizen blijven hangen. Na de oversteek van De Slokkert over de Derde Dijk en de Zandvoort het esdorp Norg helemaal door om bij restaurant De Baander aan de Peesterweg bij 26km een 2e rustpunt te hebben. Na de controle binnen rust ik zelf in de prille lentezon buiten bij de herstelde paarden laadplaats, dichtbij de vroegere paardenmarkt.

Jaagpad langs Zijerwijk Rondje Hoogspanning wandeltochtDoor het beekdal van de Broekenloop, het natuurgebied Negen bergen gaat het voormamelijk onverhard verder naar Zeijen, waar bij café Hingstman op 33,7km (mijn GPS logger geeft hier al 35km aan) een derde controle- en rustpunt is ingericht. De snelwandelaars die de 60km route lopen komen me hier achterop. Eén 40km wandelaar loopt voor me uit, handig als oriëntatiepunt.

Vanaf hier gaat het op alle afstanden weer richting Assen. Eerst wandel ik langs een gedempt stuk van de Zeijerwiek, daarna het nog open stuk van een tot in de 50’er jaren in gebruik zijnde scheepvaartverbinding met de Drentse Hoofdvaart. In de verte doemt de kantoortoren van de Politie Assen weer op. Goeddeels over hetzelfde stuk als de heenweg loop ik langs de golfers en het Arboretum terug naar FC Assen. De papieren routebeschrijving zet de finish op 41,1km, de GPS logt er 42,14 vandaag, net geen marathon.