RED – Of Beauty And Rage

      No Comments on RED – Of Beauty And Rage

Of_Beauty_and_Rage_by_RedSinds End of Silence (2006) koester ik de rock band RED. Ik heb het tegenwoordig de drietal teruggebrachte basis Michael Barnes (zang), Anthony Armstrong (gitaar), zijn broer Randy (bas, piano, achtergrondzang) diverse keren live in concert gezien, zowel buiten op het Flevo Festival in augustus 2011 als in bijvoorbeeld Atak in Enschede (november 2013, april 2012) en Christmas Rock Night 2011 binnen. Waar na de eerste 3 albums (End of Silence, Innocence & Instinct en Until We Have Faces) met Release The Panic meer mainstream melodieuze rock werd neergezet, is voor Of Beauty and Rage producer Rob Graves teruggehaald en een zwaardere sound gevonden. De fans zorgden via Pledgemusic voor voorfinanciering. Natuurlijk zijn er gevoelige momenten als het slot van Shadow and Soul met falset en piano, nadat hij in Imposter het achterste van z’n tong heeft laten horen.

Thematisch volgt Of Beauty and Rage de lijn van een duik in de zondige menselijke natuur om bij de benodigde verlossing uit te komen. Drie instrumentale bruggetjes zijn er in de opener Descent, later The Forest en Ascent als uitgeleide. Voor het symfonische element zijn diverse musici met hun viool of cello naar de studio gehaald. (The) Darkest Part (of me) is sterk, verhaalt over verlaten worden en verraad. “you looked inside, then you turned away / My makeshift savior, you left me right here in my chains.”

Afwisselend metal en symfo is Fight to Forget. Fraai is ook de ballad Of These Chains“Afraid to open up the door to who I was before / And if I let go of these chains now, will I float away? / Can I just hold on?” Falling Sky is het beeld als je hopeloos, aan jezelf overgeleverd, bent. Indringende coupletten en een heftig refrein. Voor al genoemde Forest vond de band inspiratie in het Poolse The Crimson (of Crooked) Forest in Gryfino, waar de bomen zwart zijn en de bladeren in de herfst fel rood kleuren. Dé kleurcombinatie voor RED. Licht is er dan in Yours Again. “Will I wake up from this moment? Will I see you slip away? Or is this a new beginning of beauty and rage. Where did I lose my passion? … Without you my world is darkness, I won’t let go again.” Tegenstand opnieuw in het intense What Keep You Alive. Wat een energie zit er in Gravity Lies! Is de rust met strijkers en akoestisch gitaar een verraderlijk intermezzo? Ja dus.

Midden in duisternis is er verlossing, zo verkondigen het nog meest radiovriendelijke wave rocknummer van het album Take Me Over en The Ever“But You saw more, You saw my deepest part / With the light of a thousand stars, You saw them awaken me… / You woke me up inside, brought back to life / I lost myself, but now I breathe again.” De power ballad Part That’s Holding On sluit Of Beauty and Rage in stijl af. Bijhet album hoort een full-length stripverhaal, waarin RED vecht met Accedia.