Kromme Rijnpad van Utrecht naar Wijk bij Duurstede en over Klompenpaden door naar Culemborg

Jaagpad met knotwilgen langs Kromme Rijnpad AmelisweerdVandaag de eerste 2 etappes van het Streekpad Utrechtpad (SP13). Inspiratie voor deze route is een vergadering enkele weken geleden ‘s avonds in restaurant Vroeg in Bunnik. Toen ik met Google Maps de locatie en routebeschrijving nakeek, viel me het verloop van de Kromme Rijn vanuit de Domstad op en was ik benieuwd of er een wandelpad langs de rivier was. Ja dus. En ga ik na 5 retourtjes Utrecht deze werkweek nog een keer vrijwillig naar het midden van het land. Voor de gelegenheid maak ik gebruik van een NS Dagkaart van Blokker. Op de vraag wie zin heeft om mee te lopen komt vrijdagavond een verrassend antwoord van Joël Visser die vorige week met de ChristenUnie de Utrechtse grachten nog ontdeed van plastic afval.

Utrecht – Werkhoven (17 km)

Oudegracht voorheen Kromme Rijn Utrecht 1Met een kop koffie op Winkelcentrum Hoog Catharijne door en naar het stadscentrum. Het is koud en dat zal vandaag zo blijven, ik ben blij met de meegenomen handschoenen.

Wat we nu kennen als Oudegracht met de verlaagde terrassen aan het water, de vele winkels, hofjes en fietsen hoort bij de Kromme Rijn. Ergens halverwege vindt de GPS logger eindelijk satellietsignalen om z’n werk te doen.
Het Utrechtpad is op deze etappes tot in Wijk bij Duurstede gelijk aan het Kromme Rijnpad, dat grotendeels over de jaagpaden aan linker- of rechteroever van de rivier gaat. Bijzonder om eens zo traag en toch eenvoudig door Utrecht te navigeren. De Herculeslaan, het Galgenwaard stadion en het uitzicht op De Uithof. In Utrecht en Amelisweerd zijn ook veel andere wandelaars en groepen hardlopers actief zo vroeg op de zaterdagmorgen.

Ook voor mensen die een kortere afstand willen lopen, is dit eerste stuk Kromme Rijnpad / Utrechtpad vanuit de binnenstad naar het oosten een aanrader. Fort Lunetten, Oud-Amelisweerd, Nieuw-Amelisweerd en Rhijnauwen zijn ridderhofsteden uit de 13e en 14e eeuw, de bossen aangeplant in de 17e en 18e eeuw. Bij Theehuis Rhijnauwen kun je een terras pakken en dan weer teruglopen. Of je huurt een kano om de rivier vanaf het water te verkennen.

Restanten Nieuwe Hollandse Waterlinie, bunkers en inundatiekanalen. De omgeving laat je op een andere manier kijken naar plannen voor verbreding van de A27 en de geluidsoverlast van de A27 en A12. In het middeleeuwse brinkdorp Bunnik ga ik even het centrum in om de 12e eeuwse kerk en het Oude Raadhuis uit 1897 te fotograferen. Verderop wordt aan nieuwe, natuurvriendelijke oevers gewerkt en moet ik om de A12 te passeren even omlopen langs de N229. Bij Odijk kan ik weer naar de Kromme Rijn en wandel ik verder naar Werkhoven.

Werkhoven – Wijk bij Duurstede (19 km)

Kasteel Beverweert vanaf Kromme RijnpadOp de linkeroever staat het in 1835 verbouwde kasteel Beverweerd. In de tuin ernaast spelen 2 mannen met een drone. Via het Kerkpad en de Jachtrustlaan is een ommetje ingelast om de Achterrijn te kruisen, en langs kasteel Sterkenburg het landgoed Hardenbroek te gaan. Van een geasfalteerde 60km weg langs loslopende kippen tussen de knotwilgen, banjeren door een net bemest weiland, oversteken via loopplanken en smalle kronkelpaden door een bosje. Aan de oevers van de Kromme Rijn op de stroomruggen zijn veel fruitboomgaarden aangelegd.

In Cothen leidt het pad langs weer een kasteel, de Hervormde Kerk (tegenwoordig Protestantse Kerk Cothen) en de kasseien door het oude centrum. Het Zandpad – vreemd, juist dit is wel verhard – voert uiteindelijk weer naar de provinciale weg N229. Aan de overzijde gaat de Kromme Rijn en ik dus ook verder om de wijk Noorderwaard heen. Waar de Kromme Rijn in Wijk bij Duurstede uiteindelijk op de inlaat vanuit het inundatiekanaal bij de Lek stuit, volg ik de Lekdijk om het stadscentrum. Uiteraard gaan de veerpont naar Rijswijk, de open molen en de ridder naast de dijk op de foto. Bij het in steen gegrifte gedicht Herinnering aan Holland van Hendrik Marsman op de dijk sta ik even stil, zelf mijmerend bij het uitzicht op het rivierenlandschap. Om bij de Prinses Irenesluizen moet ik even 2km saai asfaltfietspad langs de Lekdijk volgen.

Wijk bij Duurstede – Culemborg (9 km)

Station CulemborgVia de Romeinenbaan steek ik de Prinses Irenesluizen en Prinses Marijkesluizen in het Amsterdam-Rijnkanaal over. De wat rustiger Middelweg tussen de fruitboomgaarden door tot op de Lekdijk en direct erachter het veerpont naar Beusichem. Voor €0,40 sta ik in een minuut aan de overkant van de Lek in Gelderland. Nog enkele stukken asfaltweg tot het bebouwde kom-bord Culemborg op de wethouder Voorkoopstraat me welkom heet. De op afstandmeten.nl uitgezette route loopt in Gelderland over de blauw/geel gemarkeerde Tielerwaard wandelroute en vanaf Wijk bij Duurstede naar Culemborg ook een koppelroute uit de Klompenpaden verzameling. De woonwijken van deze plaats doorsteken om bij het station te komen kost nog even tijd, maar de thuis gemaakte aanwijzingen kloppen. De wijk EVA-Lanxmeer met kleurijke hoven, ecologisch verantwoorde dankbegroeiing en andere initiatieven rond duurzaamheid en saamhorigheid, is interessant doorheen te wandelen. Zo’n drie kwartier eerder dan verwacht sta ik rond 16.20u al op perron 1 en kan ik 10min later met de sprinter naar Utrecht. Kan ik eindelijk weer wat opwarmen.