Kennedymars Klarenbeek 2015

Graspad over IJsseldijk Nijenbeek 3e Kennedymars KlarenbeekWandelsport 78 (WS78) organiseerde vandaag voor de 3e maal een Kennedymars in het Gelderse lintdorp Klarenbeek. Een bijzonder dorp, want het valt onder twee gemeenten, Apeldoorn en Voorst. Een traject om de dorpen uiteindelijk onder één gemeentebestuur te gaan brengen, loopt, maar niet vlot. De deelnemerslimiet was vastgesteld op 300 lopers. Voorinschrijving was vanaf 4 oktober 2014 mogelijk, begin februari stond de teller op 207 inschrijvingen. Zelf schreef ik me 18 oktober in, op aangeven van Mari Smits, met wie ik in 2014 ook een deel van mijn 1e Kennedymars in Hengelo opliep. Naast de Kennedymars werd ook een 60 en 40km nachttocht gehouden. In de aanloop naar de Kennedymars in Klarenbeek hield de organisatie me keurig op de hoogte van het parcours, de versnaperingen onderweg en de logistiek.

Klaar voor de start…?

Engelse schoolbus pikt wandelaars 3e Kennedymars Klarenbeek op bij stationWS78 heeft voor de treinreizigers die van en naar de startlocatie van SC Klarenbeek willen komen, een oude Engelse schoolbus geregeld als pendelbus. Waarom zou je nog met de auto komen? Om niet achter het stuur na afloop van de tocht in te dutten, neem ik de trein van Ommen via Zwolle en Zutphen naar Klarenbeek, schakelend tussen Arriva, NS en weer Arriva. Mooi op tijd ben ik het splinternieuwe MFC, dat de oude voetbalkantine en voormalige startlocatie meer dan vervangt. Weekend- of sporttassen kunnen achterblijven en worden keurig op aangehecht nummer gesorteerd om na elke lus snel terug te vinden, kleding te wisselen of nieuw proviand mee te nemen voor de volgende lus. Burgemeester Jos Penninx van de gemeente Voorst huldigt eerst samen met het bestuur van WS78 de jubilarissen. Koploper is een man die al 115 Kennedymarsen op zijn naam heeft staan. Dan mogen we met veiligheidsvest om, be seen verlichting aan en zaklamp in de aanslag naar beneden. De burgemeester fluit ons weg, wegschieten om 22u geeft bij omwonenenden misschien verkeerde indrukken.

Lus 1 (18.44 km)

2e rust in kerk Samuel 3e Kennedymars KlarenbeekDe eerste lus in het donker gaat naar het noorden, via de VAR vuilnisbelt (tegenwoordig formeel: Attero) en recreaterrein Bussloo naar de eerste rust bij kaasboerderij Den Hoek in Wilp-Achterhoek, waar we melk/karnemelk/chocolademelk en een stuk kaas krijgen. Ik loop op en praat bij met Mari Smits uit Lelystad. Zaklampen kunnen dankzij het vele strooilicht rond de A1 en de bedrijventerreinen Ecofactorij en IJsseldijk in Apeldoorn uit blijven. Terugkijkend zie ik dat de GPS logger op dit stukje problemen heeft gehad met signaal correct te plotten. De volgende rust met een kop koffie en koek is in voormalig kerkje, nu buurthuis Samuel in Klarenbeek. Door de buurtschappen Klarenbeek en De Hooilanden door naar het sportcomplex in het dorp Klarenbeek.

Lus 2 (21.2 km)

Rust bij fam Koerts in Voorst 3e Kennedymars KlarenbeekDe 2e lus in het donker gaat naar het zuidoosten. Wat lange rechte stukken en donkerder omgeving. Het in de gaten hebben van controleposten en bepijling kost hier meer moeite. Twee keer wordt in de gezellige open tuinschuur van de familie Koerts aan de Gravenstraat 31 in Voorst gerust. Bouillon en snoep bij vuurkorven. Het regent deze lus regelmatig. Terug in Klarenbeek – het is dan half zes ‘s morgens – krijgen we een ontbijt aangeboden. Ik wissel de lage wandelschoenen in voor de hoge. Dat voelt prettiger op onverharde stukken die volgen.

Lus 3 (20.6 km)

Bandijk 3e Kennedymars KlarenbeekWanneer we tegen zessen weer onderweg zijn, kunnen we molen en kerk in en het Paardenspoor en kabouterbos in het landgoed Klarenbeek zien en fotograferen. Aan de andere kant van het bos de N345 over en verderop een stuk over de IJsseldijk, landgoed De Poll in. Na de rust bij fam. Albers met koffie thee en een pannenkoek spreken Mari en ik af elk ons eigen tempo te vervolgen. Onverharde paden zijn mijn favoriet, niet de zijne. Coulissen leiden naar de IJssel en een ommetje richting het nu in de steigers staande Kasteel Nijenbeek. Ik ben er eerder op het Hanzestedenpad ook geweest. Bomendijk en graspaden wisselen elkaar af. Met een slinger weer terug bij de rustpost voor een broodje ei en dan door het zuidelijke deel van de bossen ten oosten van Klarenbeek terug naar af.

Lus 4 (20.1 km)

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij Beekbergen 3e Kennedymars Klarenbeek 1Niet de watervallen van Loenen, maar het station Beekbergen van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij vormt de verrassing in de laatste lus. Minder fijn zijn de aanhoudende regen- en hagelbuien. Net als in de zon de capuchon af kan en de jas drogen, begint een volgende bui. In de stationsrestauratie is een rustpunt ingericht, de controlepost is ‘verstopt’ in één van de wagons op het perron. Verder leidt de route langs de Beekbergse Beek, het Apeldoorns Kanaal, langs het golfterrein De Scherpenbergh (ik heb er zo’n 10 jaar geleden een keer met een projectteam op aanraden van kenners paardenvlees gegeten). Op camping De Bosgraaf is nog een rust te vinden, waar we fruit krijgen. Langs het Alba meer terug naar Klarenbeek, waar de weg nog even De Wierd en huis Klarenbeek aandoet. Oorkonde medaille en stempel in Kennedy Walker boekje 3e Kennedymars KlarenbeekHet zit erop na 80,345km in 16 uur en 5 minuten. En dus een verdiende oorkonde, medaille en een 2e stempel in mijn Kennedy Walker boekje.


Geen bus, wel een auto van één van de WS78 vrijwilligers om me met wat anderen vóór de trein van 14.45u op station Klarenbeek af te zetten. Complimenten voor de organisatie!