Kate Havnevik – &I

      No Comments on Kate Havnevik – &I

katehavnevbikVoor de opvolger van You (2012) deed de Noorse singer / songwriter Kate Havnevik een geslaagd (155% van doelstelling) beroep op crowdfunding via PledgeMusic. 370 ‘pledgers’ maakten &I mogelijk. Dit voorjaar stond Havnevik op het Eurosonic / Noorderslag Festival. In de aanloop naar de album release werden de singles Emperor of Nowhere en Falling uitgebracht, Veel van de liedjes werden met haar vaste producer Guy Sigsworth geschreven en gearrangeerd. Sean McGhee schreef en produceerde Rocks in the Ocean, Still We Shine, Mine en At First SIght. De sfeer van de zang en composities op het album ligt tussen Imogen Heap en Michelle Tumes, zeker in tracks als het in Polen geschreven Signals over een onbereikbare relatie, het dromerige Mine en A Better Way to Love.

Het levert toegankelijke luister popliedjes op, zonder dat de electronica of synthesizers de boventoon voeren. Na de mid-tempo opener Emperor of Nowhere, een moderne variant op het sprookje De nieuwe kleren van de keizer. Het basspel in Rocks in the Ocean valt op en geeft het nummer een volle sound. Hoewel de tekst van Falling gaan over de onzekerheid in een relatie op het punt dat je eigenlijk dichter naar elkaar wilt groeien, is het liedje één van de meest catchy pop songs op &I. Herhaald horen is géén straf. Emotional is een dubstep experiment, voor Micronation werd een ukulele uit de kast gehaald. Inspiratie haalden Kate en Guy uit de Principality of Sealand in de Noordzee.

Bij het horen van Still We Shine moest ik denken aan Riki Michele ten tijde van Surround Me (2002). Ambient, dromerige zang rond de toetsenborden. At First Sight is synth rock, waarna The River alweer afsluit. Verkijk je hier niet op het rustige intro, de 2e helft is lekker dansbaar, echt zo’n nummer om op vol volume te draaien. Kate schreef het liedje met de Canadese DJ’s / producers Sultan en Ned Shepard die ze tijdens de Atemlos Live tour van Schiller in 2010 ontmoette. Havnevik zong zelf op Don’t Go en The Fire op Atemlos waarop een soortgelijke track Try van Nadia Ali staat als The River op &I. De combinatie leidde tot deze bijzondere afsluiter. &I is een fijn elftal. Reken me maar in als vaste luisteraar.

  • Kate Havnevik “Falling” (Video Premiere)