Dag skiën in AlpinCenter Bottrop

AlpinCenter Bottrop niet voor beginners 2Op mijn dagelijkse treinreis naar Utrecht lees ik ‘s ochtends vluchtig de Metro. Best een verademing om 11 februari in de trein zowel een Volkskrant als De Stentor aan te treffen. In De Stentor stond een lezersaanbieding voor een dag skiën in AlpinCenter in Bottrop, 50km over de grens in het noorden van het Ruhrgebied. Eerlijk gezegd had ik nog niet eerder van de skihal gehoord. In Snowworld Zoetermeer heb ik jaren geleden tweemaal de helling beproefd, eenmaal op ski’s en een andere keer op een snowboard. Verder zijn we geen wintersporters. In de bergen wandelen we liever in de zomermaanden. Zoon Johan was 23 januari een dag met het Vechtdal College Ommen gaan skiën in Züschen bij Winterberg, zijn rite de passage op wintersportgebied. Verrassend enthousiast kwam hij ervan terug. 1 + 1 = 2, en zo hadden we samen vrijdag een vader-zoon dag.

De skihal

De skihal is met een 640m piste de langste skihal ter wereld met een helling tot 24%. De skihal werd gebouwd tegenover ‘Zeche Prosper’, een nog in bedrijf zijnde kolenmijn en in 2001 geopend. Eenmaal beneden zijn er 2 banden om in zo’n 4-5 minuten weer bovenaan de piste te staan. Een all inclusive dagticket, normaal €38 op doordeweekse dagen, nu €30 met De Stentor, biedt entree, materiaal (ski’s, snowboard, schoenen en stokken), onbeperkt eten (koud en warm buffet), onbeperkt alcoholvrije consumpties en 3 alcoholische consumpties. In 2004 werd de skihal overgenomen door Van der Valk die met een all-inclusive aanpak heel wat goedkoper uitkomt dan de Nederlandse Snow World banen in Zoetermeer en Landgraaf.

De aanlkoop


Een gewaarschuwd mens telt voor twee, en vriendin Henriët Logchies namen we serieus.

Ervaringen

In de rijen voor de entree van AlpinCenter BottropHet was goed er om 10u te zijn, op de parkeerplaats trouwens vrijwel uitsluitend Nederlandse auto’s. Met ons all inclusive dagticket mochten we van de suppoost in de kortste van 2 rijen staan en waren we binnen 2 minuten binnen. Er waren voldoende kluisjes om waardevolle spullen en eigen schoenen in te stoppen, twee 1-euro munten erin, waarvan je er aan het eind van je bezoek één terug krijgt. Een half uur later voorzien van ski’s en schoenen op maat en gewicht afgeleverd, konden we de eerste afdaling gaan beginnen. Het viel me op, dat de basistechniek na al die jaren niet geoefend te hebben, er nog goed in zat. De eerste afdaling ging me wel veel te snel, gelukkig zonder vallen. De volgende rondes toch meer slalommend naar beneden, dat scheelt 😉

Transportband omhoog in AlpinCenter BottropIn de loop van de dag werd het drukker en drukker. Op de skihelling zelf merk je het niet zo, maar beneden bij de transportbanden liep de wachttijd fors op. Een afdaling, schuifelen richting rollerbaan en het weer naar boven schuiven nam zo 20 minuten. Zoals één van de bezoekers opmerkte: je leert er geduld oefenen. De sfeer was overigens gemoedelijk.

Drinken kon onbeperkt in de après-ski hut naast de piste of in het buffetrestaurant tegenover de sportwinkels in het hoofdgebouw. Het eten was OK, niet speciaal of heel bijzonder. Keuze genoeg uit salades, 2 vleessoorten, pasta, patat, rijst, ijs, puddingen, broodjes en beleg, soep en fruit.

Henk-Jan op de skis in AlpinCenter Bottrop 1Al met al hebben we van 10-17.30u genoten van het skiën, 2 maaltijden en een drink-pauze tussendoor. Ski’s en stokken konden zolang bij de piste in een rek bewaard worden. Het houterig lopen op de enorme boots maakte daarna weer plaats voor de eigen schoenen, heerlijk!

Conclusie

Voor ski- of snowboard les dichtbij en goed uitgerust. De met bochten uitgeruste hellingbaan geeft een lekkere snelheid en voldoende breedte om te slalommen en het tempo naar smaak aan te passen. Leuk voor een dag uit. Mocht je een dagdeel willen gaan, vermoed ik dat het ‘s avonds het rustigst is.

  • Indoor snow centre for Paris