Camouflage – Greyscale

De Duitse groep Camouflage is sinds 1983 actief en nog niet met pensioen. De synth pop band kondigde al in 2011 het album Greyscale aan, de single  en albumopener Shine dateert al uit die tijd. In maart 2015 zag de plaat, 9 jaar na Relocated (2006) met 13 nieuwe liedjes het licht. Voornamelijk mid-tempo werk, goed te volgen teksten. Laughing zal fans van Depeche Mode aanspreken. Als bij de start van In The Cloud de telefoon niet opgenomen wordt, geven de piepjes vervolgens het ritme aan voor de song. Leugens, verlies van tijd, eenzaamheid, misère en pijn, de grijstinten van het leven staan centraal. De serie Synthpop for a darkened room van A Different Drum zou er weer een aantal fijne aanvullingen van kunnen plukken. Count on Me is een catchy duet met Wolfsheim zanger Peter Heppner die in 2012 nog een eigen soloalbum My Heart of Stone uitbracht. “The truth shall set me free! I can always count on you, as you can count on me.”

Marcus Meyn (zang, toetsen), Heiko Maile (toetsen) en Oliver Kreyssig (percussie) brengen in de title track fluit en percussie uit een doos samen in een intrigerend instrumental. Een wat dof gestemde piano begeleidt de hoofdmoot in Still. In Mysery gaat het tempo omhoog en ontpopt zich een vlotte pop song. Terug naar mid tempo in Leave Your Room Behind. De instrumental Light Grey is een minuut durende sound scape als intermezzo, waarna Marcus met piano de draad weer oppakken in If... Nergens klinkt het te retro of zoetsappig. Opnieuw bewijs, dat synth pop ook eigentijds kan klinken. De ballads End of Words, de instrumental Dark Grey en de afsluitende ballad I’ll Find dragen bij aan dit beeld.