Bezoek aan Gemeentemuseum en Louwman Museum in Den Haag

Doorkijk Den Haag Centraal op 1e etage bij tramsZaterdag heb ik vanwege de weersverwachting de wandelkleren thuis gelaten; 50km wandelen op de Lentetocht van de FEO in Groningen leek me geen goed plan. In plaats daarvan met het eerste e-ticket uit de Seizoensretour actie van NS en m’n Museumkaart naar Den Haag om er twee spraakmakende musea te bezoeken. Voor onderweg Het doel van Eliyahu Goldratt mee, het laatste nog ongelezen boek uit de in 2014 van Henk Jan Kamsteeg overgenomen stapel.

Aangekomen in Den Haag met de bus 24 richting Kijkduin (via het stadscentrum, Vredespaleis) naar de Stadhouderslaan. Jaren geleden waren we met onze toen nog kleine kinderen in het naastgelegen Museon geweest. Het Fotomuseum ligt aan de andere kant. Het regenachtige weer – ‘s morgens vroeg in Balkbrug was het nog stralend zonnig bij temperaturen rond het vriespunt – trok nog vóór opening om 11u al veel publiek. Aansluiten dus in de rij.

Gemeentemuseum

Entree Gemeentemuseum Den HaagHet Gemeentemuseum biedt momenteel een aantal bijzondere, zeer uiteenlopende, tentoonstellingen, waaronder:

  • Het wonder van Delfts blauw met grootse tulpenvazen, impressie van het over en weer kopiëren van Hollandse schilders en hun Chinese en Japanse vakgenoten.
  • Mondriaan en De Stijl: met veel Charley Toorop en Piet Mondriaan. Natuurlijk de Victory Boogie Woogie, maquettes van het Rietveld huis, maar ook veel achtergrondinformatie en interactieve onderdelen over stijlelementen en hun uitwerkingen in meubels, huizen, schilderijen, reclameposters en ateliers.
  • Klei!: eigentijdse pottenbakkers en ceramici. Van een gefilmd oplossen van een kleipop in badwater, een kunstwerk van Ewa Perlejewska tot 63 verschillende kleurrijke kevers in een ode aan de Gerrit Rietveld Academie.
  • Sculpturen van Hans Hovy: spekstenen in wit en roze in sensuele vormen, met door- en inkijkjes. Verrassend knap in elkaar gezet!
  • Wonderkamers: een doe-deel voor de kinderen. Met een tablet van het museum door kamers struinen en opdrachten uitvoeren. Van omkleden in een jurk voor de cat walk tot black light zelfportretten en een speurtocht naar specifieke kunstwerken. In het middengedeelte van de kelder een minimuseum met tentoonstellingsruimten in poppenkast-formaat.
  • Ontbloot: over de fascinatie onder kunstenaars en kunstliefhebbers voor het ontblote lichaam, of in elk geval delen ervan.
  • Anton Corbijn: foto’s uit de diverse boeken / projecten van fotograaf en filmmaker Anton Corbijn uit de achterliggende decennia. In het Fotomuseum is ook een tentoonstelling 1-2-3-4 met Corbijns werk ingericht; hier is statement ‘fotografie is kunst’ gemaakt.


Zonder moeite kun je er een aantal uren vergapen. De afwisseling is enorm en vraagt dus wel regelmatig omschakelen. Ach, en als ik dan aan het eind van mijn bezoek bij de uitgang Prins Constantijn met Prinses Laurentien en kinderen opmerk – ze waren ook wezen kijken – heeft dat ook wel wat, lekker zonder poespas onder de mensen.

Louwman Museum

Entree Louwmanmuseum Den Haag125 jaar autogeschiedenis is samengebracht in het Louwman Museum aan de N44 / Leidsestraatweg. Ook dit museum is met bus 24 vanaf Den Haag CS (richting station Mariahoeve) bereikbaar. Stap dan uit bij halte Barnsteenhorst, loop tussen de flats van de Saffierhorst en Parelmoerhorst naar de Bezuidenhoutseweg. Steek die over via het fietspad en steek daarna rechtdoor het park Marlot door. Aan het eind zie links al het museum.

De collectie bestaat uit ruim tweehonderdvijftig antieke en klassieke automobielen. Kenners beschouwen de collectie als een van de mooiste ter wereld. 16 maart j.k. werd de Glazen Koets na restauratie er tentoongesteld direct achter de entree.

De museumroute voert je deels chronologisch, deels thematisch of per merk langs de autogeschiedenis. Van de koetsen, de eerste gemotoriseerde wagens en motorfietsen, spuitwagens en Engelse dubbeldekkers. Een opengewerkte Toyota Prius, racewagens en auto’s van beroemdheden, zoals Elvis, Winston Churchill en James Bond. Naast auto’s en miniaturen zijn er ook schilderijen met auto’s, sieraden en speelgoed over en met auto’s, reclameposters en brandstofpompen tentoongesteld. Ruimte genoeg voor al het moois. En hoewel er veel bezoekers zijn, kun je er prima foto’s schieten zonder mensen erop.