Wandelen tussen turf, vloeivelden en waterwegen in Vechtdal Overijssel

De Turfsteker in De KrimVoor vandaag heb ik met de online planner Wandelnetwerk Overijssel een rondwandeling bij elkaar geklikt langs diverse mooie plekken in het noordoosten van de provincie. Van de turfstekers en aardappelverwerking in De Krim tot de stad Hardenberg, de waterwegen richting Coevorden en het landgoed De Groote Scheere. De winterzon maakt het prettig wandelweer. Zo lang ik in beweging blijf, deert de vrieskou en wind niet. Mijn auto staat vandaag op het Turfstekerplein in De Krim, hoewel je de route ook prima kunt starten vanaf station Hardenberg of Gramsbergen of het wandelnetwerk startpunt De Haandrik.

De Krim – Hardenberg (12 km)

kunstwerk zetmeelmolecuul De KrimIn de Beukenlaan staat het kunstwerk zetmeelmolecuul, om de verwevenheid van het dorp De Krim met de aardappelverwerking tot uitdrukking te brengen. Buiten de bebouwde kom, achter de AVEBE fabriek liggen de vloeivelden, waar het afvalwater kon bezinken, voor het restant via afwateringskanalen verder mocht. Nu zijn de plassen een eldorado voor vogels die er nog altijd een maaltje hebben aan aardappel- en bietenresten. Een educatief pad met informatiepanelen, een bijenhotel, uitkijkpunten en wandelpaden brengen de cultuurhistorie en natuur dichterbij.

Over de Lutteres en het buurtschap Oud Lutten gaat het verder via een jaagpad langs een watergang naar de Anerweg. Hier liep in het verleden de Dedemsvaart. De Krim ligt zelf aan een aftakking, de Lutterhoofdwijk. Zigzaggend, deels verharde wegen, deels jaagpaden langs wateren loop ik naar het Engelandse bos. Het bos zelf is regelmatig onderdeel van een (georganiseerde) wandeltocht, ditmaal laat ik het links liggen en pauzeer een eerste maal bij gebrek aan een wandelbank in het gras aan de Molengoot.

De Klepperman in HardenbergIn de nieuwbouwwijk Marslanden staat de bepijling (blauw) niet consistent aangegeven. Gelukkig heb ik het na een paar honderd meter door. Terug en via de Schoutenhof de tunnel onder de N34 door en de fiets/wandelbrug naar het centrum van Hardenberg. Veel tijd spendeer ik niet in het winkelgebied, nog genoeg kilometers te gaan. Natuurlijk leg ik wel de klepperman vast.

Hardenberg – De Haandrik (17 km)

Op het perron van station Hardenberg staan veel wachtenden. Ik zie door de week de Vechtdallijnen van Arriva al meer dan genoeg, dus loop ik lekker door, achter het Röpcke-Zweers ziekenhuis langs, de J.C. Kellerlaan over, even langs een woonwijk, dan het spoor weer over en de J.C. Kellerlaan weer onderdoor. De tunnels in Hardenberg zijn opgefleurd met schilderingen door schoolkinderen. Aan een oude Vechtarm verbaas ik me over de opgestelde bom bij de entree van de plaatselijke schietvereniging.

Over de Vechtdijk gaat het langs en door de wijk Baalderveld en Baalder-Esch, de Rodedijk en Westeindigerdijk leiden naar het kanaal Almelo-De Haandrik. Het eerste stuk is verhard, na de brug Loozen gaat het aan de overzijde over de grasdijk naast het water verder. De Rondweg naar het buurtschap De Velde maakt plaats voor een jaagpad naar het bungalowpark ‘t Hooge Holt in Gramsbergen. In het bos achter het vakantiepark worden filmopnamen gemaakt. Wandelaars wordt verzocht stil te zijn. OK, dan. Dan een stuk Pieterpad via het sportpark en de Holthemeresch naar de kruising van Overijsselse Vecht en het kanaal Almelo-De Haandrik. Dit stuk zit ook steevast in de Gramsberger Torentocht opgenomen.

De Haandrik – De Krim (15 km)

Wandelbank bij poort van CoevordenOpvallend veel wandelaars op dit stuk Pieterpad (etappe 8 Coevorden – Hardenberg). Voor de rest is het vandaag uitgestorven, maar hier groet ik regelmatig tegenliggers. Ik maak even een ommetje langs het kunstwerk De Drentse Poort. Bij Klooster op de grens van Drenthe en Overijssel steek ik de N34 over om over de onverharde beukenlaan Hoogedijk heerlijk te kunnen doorstappen. Aan het eind is de Hoofdweg (N377), maar na een klein stuk over het fietspad langs de provinciale weg tussen Coevorden en Hasselt gaat het weer linksaf het landgoed De Groote Scheere op. Aan de westzijde is een nieuwe waterpartij ontwikkeld. Verderop de weggetjes over de Holthoneres. Ik zou bij m’n zwager en schoonzus kunnen aangaan, maar laat ook hen vandaag links liggen.

Kalkoven aan Kalkwijk De KrimHet landgoed uit wacht een weids uitzicht naar het noordwesten. De Krim is weer in zicht. Aan de gedempte Kalkwijk staat een kalkoven. Tot in de jaren ’60 van de 20e eeuw werden er schelpen tot specie verwerkt. Eind 19e eeuw was de overgang van plaggenhut naar stenen huis een revolutie! Aan de noordzijde van de Lutterhoofdwijk schiet ik nog wat plaatjes van boerderijen, kerk en de AVEBE fabriek. Daarna wacht de auto op me, maar niet voordat ik het standbeeld van de Turfsteker ook heb vastgelegd.