Wandelen tussen Ommerschans en Boswachterij Staphorst

Jaagpad langs Beentjesgraven opengesteld voor wandelaarsGisteren kon ik mijn vrije zaterdag niet besteden aan een lange afstandswandeling. De Open Dag op het Gymnasium Celeanum in Zwolle met onze jongste die voor aankomend seizoen een passende school zoekt als aspirant brugpieper ging vóór. De eerste zondagmiddag van februari daarom gebruikt voor een wandeling ten westen van Balkbrug. Gewoon na de lunch wandelschoenen aan en op pad.

Vanaf de Boslaan in Balkbrug bij het witte huisje onverhard verder door de Dronkemanslaan achter FPC Veldzicht langs, daarna rechtsaf over de Oude Zwolseweg, dat tot aan de 1e Schansweg de rand van een akker vormt. Aan de overzijde van de sloot de weilanden van mijn schoonouders. Koeienstal en houtskeletwoning Koonstra Oude Zwolseweg - 3e Schansweg BalkbrugGeen familiebezoek nu – we zijn gisteravond nog samen op verjaardagsvisite bij een schoonzus in Holthone geweest – rechtdoor over de Oude Zwolseweg. Afwisselend verhard en onverhard, langs de splinternieuwe koeienstal en houtskeletwoning van Koonstra – rond de bouw was er flink wat gedoe – en verderop de uit een zandafgraving ontstane Bijkersplas. Ontdaan van bladeren staan de bomen te spiegelen in het water.

Rechtsaf over De Stouwe, even weer een stuk verhard, de autoweg N377 oversteken en rechtdoor de Weemerveldweg op tot aan Beentjesgraven. Deze watergang kent een behoorlijk verval naar het westen en dus is er om de paar kilometer een stuw aangebracht. Langs het jaagpad en dus door het natte gras voert de wandeling verder. Bij de Evenboersweg sla ik af. Deze verharde weg slingerend tussen boerderijen door volg ik tot de Boswachterij Staphorst. Daar volg ik de bosrand, een deel van de trage tochten die ik in oktober 2014 voor Rob Wolfs heb getest. Toen herfsttinten, nu sneeuwresten en vooral rust. Een enkele ATB’er en hondenbezitter, voor de rest alleen spelende hazen in de weilanden om me heen vandaag.

Wandelpad door heideveld HaardennenOp de Kievitshaar pik ik de route van het LAW 4 Maarten van Rossumpad op, terug naar Balkbrug. Zandpaden langs bos en heide naar de Westerhuizingerweg, daarna over het nieuwe fietspad naar de Nieuwe Dijk, om er verder over de heide naar de Vriesche Dijk achter de campings langs te wandelen. Tweede Kerstdag liep de wandeling van Landschap Overijssel met de klok mee, nu in omgekeerde richting door de Haardennen tot aan de Westerhuizinger Wijk en voormalige trambaan, achter het Heuveltjesbos en visvijver aan naar de Zwolseweg / N377. Aan de overzijde nog een klein stukje bos tot de Boslaan. Het LAW gaat hier rechtdoor de Dronkemanslaan in naar de Ommerschans. Ik linksaf naar huis. De pijpen van de wandelbroek besmeurd, de schoenen onder de modder, het hoofd fris en weer 21,5 wandelkilometers meer ervaring.