Roald Schaap – Hout & Steen

cover_hout_en_steenAls muzikale begeleiding bij zijn spel Kerk Binnenstebuiten bracht singer / songwriter Roald Schaap Hout & Steen uit. Op het album staat onder meer Roald’s eigen versie van Maak Ons Hart Onrustig dat hij samen met Liesbeth Goedbloed voor Schrijvers Voor Gerechtigheid schreef. Qua stijl is er herkenning. Liefde voor kerken en gemeenten en een verlangen naar een meer naar buiten, op gerechtigheid en praktiserend geloof tekent de 10 folk liedjes. De gitaar voert de boventoon, maar bijvoorbeeld piano en percussie zijn losjes toegevoegd. Opener Niet bang roept om uit te dragen wat ons beweegt, niet bang te zijn en zo een weg naar God te helpen banen voor anderen.

In Oh, ik zie zo scherp de roep om voorzichtig te zijn met het stenigen van medemensen vanuit de gedachte de waarheid in pacht te hebben en te mogen oordelen over een ander. De liedjes prikkelen. Ben je bang voor het donker? (Wat heerst), durf je kleur aan te (laten) brengen in je zwart-beeld van God? (Mozaïek) en deel je geloof om het te laten groeien (Klein is het nieuwe groot). In het titelnummer en Onnavolgbaar waan ik me deels in de ballades van Mensenkinderen. Dit is toch echt Schaap die mensen wil uitdagen te zien wat er in hun omgeving gebeurt en welke rol zij kunnen spelen. Een kerk is veel meer dan hout & steen. Hoe makkelijk je ook mee neuriet in bijvoorbeeld Verspil je krachten niet, zo verrassend de praktijk. Met Kerk binnenstebuiten kun je spelenderwijs oefenen in je groeigroep of (wijk)kring. De liedjes horen elk bij een level. Vind je plek in Gods Koninkrijk. Prijs jezelf Gelukkig wel. Een eigentijdse verwoording van de Bergrede.

[bandcamp width=100% height=120 album=3054835922 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 tracklist=false artwork=small]

In januari 2015 filmde Eljee Bergwerff voor zijn Zalker Sessions een versie van Maak ons hart onrustig.