FLAL Westerwolde wandeltocht vanuit Sellingen

Uitzicht Theater van de NatuurCamping Barkhoorn in het Groningse Sellingen is vandaag de uitvalsbasis voor de FLAL wandeltocht door Westerwolde. Delen van de omgeving ken ik al. De FLAL organiseerde in januari 2011 vanuit Bourtange een wandeltocht,  in 2012 hielden we in Sellingen de jaarlijkse economentop met oud-studievrienden en hun gezinnen en in september 2013 ging de eerste dag van de Tocht om de Noord vanaf camping Barkhoorn naar Winschoten.

Hoe grillig het weer is, hoef ik eigenlijk niet uit te leggen. Ook de organisatoren van lange afstandswandelingen zijn ervan afhankelijk.

Regenvrij zal het niet worden, maar de drive om te wandelen – over een maand staat de Kennedymars in Klarenbeek in de agenda – is te groot om thuis te blijven. Het regenbestendige wandeljack en handschoenen aan (het is de hele dag guur), de capuchon afwisselend op en af, en de regenhoes om de rugzak. Zo is het prima te doen 😉

Sellingen is één van de oudste esdorpen van de gemeente Westerwolde. Het kerkje van Sellingen is waarschijnlijk in de 14e eeuw gebouwd, tegenwoordig staat er nog steeds ‘Nederlands Hervormde Kerk’ bij de ingang. Als ontginningsproject van de veengronden hier werden in de jaren ’30 werkkampen ingericht. De werkomstandigheden waren streng, betaling slecht. Het boekje De hel van Jipsinghuizen geeft hierover een goed inzicht; bij de brug over het kanaal staat sinds 1999 een indrukwekkende bronsplastiek van Eddy Roos die deze ‘hel op aarde’ symboliseert.

De wandelroute die zowel de genoemde brug met beeld en het voormalige werkkamp De Beetse aandoet is compact. Op de kaart hieronder het bijzondere patroon. De GPS logger wil direct op camping De Barkhoorn nog geen satellietsignaal ‘pakken’, andere wandelaars kampen met hetzelfde probleem. Met een rust in hotel De Waalehof in Jipsinghuizen, een ‘wagenrust’ bij de blokhut achter wijngaard Symphony in Sellingen en camping De Papaver aan de Sellingerbeetse. Vanwege de overvloedige regenval van de afgelopen dagen komt het moerassige gebied weer helemaal uit de verf. Het effect laat zich zien op de wandelschoenen en -broek. Wie vandaag denkt schoon te blijven, kan beter thuis in bad gaan.

Wandelbank Groot Koolwitje SellingenWe zijn gewaarschuwd voor de rondzwevende heks Hasje die vanaf de Hasseberg vanaf haar bezem de wandelaars in de gaten houdt. De Hasje op bezem die ik zie, is een kunstwerk langs de kant van de weg in Sellingen. Vliegen doet ze echt niet vandaag. Veel onverharde paden vandaag, langs de vele takken van de Ruiten-Aa, door begrazingsgebieden als de Breedwisch, helemaal om de zandafgraving van Kremer Zand en Grind en deels nu recreatieplas De Sellingerbeetse, nieuwe natuur en oudere dennenbossen. Kronkelpaden over de hei en door het beekdal, loopbruggen door moerassen en een sight seeing door Sellingen zelf. Regelmatig wandel ik op stukken van het LAW-10 Noaberpad of het Westerwoldepad. Ik zie het Theater van de Natuur en Rijsdam. Complimenten voor de route ontwerpers Ubo Hes, Lodewijk Everts en Jan Schokker.

De bepijling ontbreekt op één punt, op ruim een kilometer van het eind bij de Ruiten-Aa. Een groep 40-kilometer wandelaars die door 1-2 kilometer afsnijden sinds de laatste rust bij Camping De Papaver me net heeft ingehaald volgt er de beek, een groep 50 kilometer wandelaars en één 40 kilometer wandelaar vóór me gaan rechtdoor, door een natuurgebied. We komen elkaar bij de finish op recreatiepark De Barkhoorn gewoon weer tegen.