Concertverslag Lights in Melkweg Amsterdam

Concert Lights in Melkweg Amsterdam 17De Canadese zangeres en toetseniste Lights volg ik sinds ze in het kielzog van Owl City‘s hit Fireflies bekendheid kreeg. Vijf jaar geleden alweer zag ik haar met mijn zoon voor het eerst samen met Owl City in De Melkweg in Amsterdam. Haar concert in augustus 2012 op Flevo Festival miste ik door een vakantie; in september 2012 zag ik haar wel weer live met Early Adopters in De Effenaar in Eindhoven. Tweeëneenhalf jaar later was het donderdagavond 5 februari opnieuw de beurt aan De Melkweg om Lights met band te ontvangen.

Bij binnenkomst tegen 20u was het gezellig druk, maar lang niet uitverkocht in de Oude Zaal. Een lokale DJ z’n plaatjes met mixes uit de jaren ’80. Veel van het jonge publiek en ook Lights zelf (1987) waren toen nog lang niet geboren, tegelijkertijd zie je dat de verse moeder (Rocket Wild Bokan is nu 1 jaar) ook ‘oudere jongeren’ trekt. Leuk om Leon van Wijngaarden na heel wat jaren sinds we op Flevo Festival verslag deden van optredens weer eens live te zien en bij te praten.

Voorprogramma: K.Flay

K Flay Concert in Melkweg Amsterdam 2Eerst de Amerikaanse K.Flay (1985) die met een drummer zich al rappend en op toetsen langs samples en breaks door haar set werkte. Vooral de trieste kant van relaties, de woede en emoties die onder de hoodie. Volgens eigen zeggen waren haar tienerjaren “ridiculously baggy attire” en “avoiding all things girly.” In 2004 bracht ze haar eerste album Suburban Rap Queen uit, vorig jaar Life as a Dog. Wat afstandelijk naar het publiek, hoewel ze wel haar best deed de bedoeling van de liedjes over te brengen en de mensen enthousiast te maken voor de main act. Eerder in 2014 remixte ze al Same Sea van Lights.

Lights

Met een set list die balanceerde tussen de laatste twee albums, Siberia (2011) en Little Machines (2014) werd een lekkere mix van up-tempo dans- en springnummers alsmede uitstapjes achter de piano of een intermezzo met gitarist / toetsenist Brody voorgeschoteld. Een waterverftekening van haar wonder woman personage en een slipje cadeau vanuit de zaal, zowel nette verhalen over stroopwafels als geleerde Nederlandse schunnige rijmpjes retour. Na een uur waren we alweer bij de toegiften beland. Te kort met intussen 3 volledige albums, akoestische uitstapjes en altijd nog muzikale jeugdliefdes om van te lenen. Niettemin hapklare synthesizer pop. Lights was goed en vol bij stem, de musici strak op hun instrumenten. Mits goed gespeeld blijft live muziek altijd zoveel dynamischer dan een studioalbum! Op terugweg naar Balkbrug Little Machines gewoon weer aangezet.