Brooke Fraser – Brutal Romantic

brookefraserbrutalVoor de opvolger van Flags (2010 hebben fans in Nieuw-Zeeland, de VS en Azië 4 jaar moeten wachten. Hier in Europa zelfs nog minstens een half jaar langer. Ongeduldig heb ik dus toch een preview versie als uitgangspunt voor de bespreking genomen. Brooke Fraser zocht weloverwogen een nieuw geluid. En toegegeven, de wereld van Hosanna of Desert Song met Hillsong of akoestische popdeuntjes op Albertine (2006) of Flags zijn van een andere orde. Gebleven zijn gedachten over het leven, de zekerheid van redding, vergeving, activisme en politiek bewustzijn.

Elektronische nabewerking van haar zang is er in diverse tracks als opener Psychosocial, dat in augustus 2014 als lead single werd uitgebracht. Intense productie met achtergrondkoor bovenop gelaagde electronische drums en loops. In het met Matt Hales a.k.a Aqualung gecomponeerde Thunder heeft Frasers nieuwe sound wel wat van Lorde, maar dan pittiger. De nu 31 jarige Nieuw-Zeelandse schreef met haar man Scott Ligertwood de mid-tempo popsong Start a War en het hitpotente Kings & Queens. “We’ve got a long way to go but we got the energy  / It took a little while to find reality” Bloodrush is piano gebaseerd en concentreert zich op de vocalen; de instrumentatie is rechttoe-rechtaan.

Het is even schakelen bij het titelnummer. Blazers en strijkers in een slepende fluisterzang-setting, dat nog wat aan Albertine doet denken. Toegankelijker is Je Suis Pret, waaraan Kid Harpoon meeschreef. De Amerikaan Dan Wilson hielp op Magical Machine inderdaad weer met wat electronica, nu in een Ellie Goulding setting. Producer David Kosten (de man achter Faultline) heeft z’n best gedaan. Het met Tobias Fröberg geschreven New Histories is briljant in z’n onderkoelde arrangement en dromerige zang. Sferisch synthesizerwerk in de afsluiter New Year’s Eve, waarop Fraser nog een laatste maal mijmert. “Tonight I’m gonna find something true.”

Op Brooke’s SoundCloud profiel staat nog een aantal interessante remixes.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/playlists/61974867″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]