Verslag TEDx Zwolle: Climate, Active, Cities – Chapter 3: Don’t forget to scream

logo tedxzwolle 2015Afgelopen woensdag 28 januari 2015 werd de 2e TEDx Zwolle gehouden, deze keer in de Nieuwe Buitensociëteit tegenover het trein- en busstation. Een afwisselend programma met sprekers en presentaties rond het thema Climate, Active, Cities. Het dagprogramma was in drie delen, met regels uit het kinderliedje Row, Row, Row Your Boat en dan wel de stoute studentenversie. Na deel 1 (Row Your Boat), 2 (Gently down the stream) vandaag deel 3: Don’t forget to scream. 

Robert Bridgeman – Met je eigen lichaam veranderingen tot stand brengen

Robert Bridgeman is sterk overtuigd van het fabeltje dat de mens slechts 10% van de eigen hersencapaciteit gebruikt. Dat is een zwakke en afleidende opening voor een verder intrigerend verhaal over het met yoga-oefeningen, ademhalingstechnieken en meditatie net zoals The Icean Wim Hof kunnen opschroeven van de eigen lichaamstemperatuur of het aanzetten van het autoimmuunsysteem. Niks mis meer met verhitte mensen. Scheelt namelijk in airconditioning, warme truien en mutsen. En dus in energieverbruik, broeikasgassen, etc. Hoe dat ook alweer zit met wetmatigheden over behoud van energie, moet een natuurkundige me nog eens uitleggen. Mindfulness voor gevorderden.

33 technieken maken de Bridgeman Methode om lichter door het leven te gaan. Bridgeman liet tijdens de TED jump op 2 januari in de grachten van Zwolle al zien dat het menselijk potentieel groter is dan we denken.

https://twitter.com/henk038/status/560452943250731009

Isabel Hoffman: Scan your food

Isabel Hofman TEDx Zwolle 2015 Climate Active Cities 1Isabel Hoffmann was één van de meest imponerende vrouwen tijdens TEDglobal. In haar bedrijf TellSpec (‘beam your health up’) heeft ze met crowdfunding een foodscanner ontwikkeld om additieven, bijproducten, gluten en andere allergenen met een spectrometer in willekeurige etenswaren op te sporen, moleculaire profielen te matchen aan een eigen database en de resultaten in een app aan de gebruiker te tonen. Het prototype scanner is nu nog te groot voor lekker in de hand liggen, aan verkleining wordt gewerkt.  De beweging van voedzaam naar calorierijk eten heeft problemen als obesitas en allergieën in de hand gewerkt. Hoffman benadrukte het belang van gezond en vooral lokaal voedsel.

https://www.youtube.com/watch?v=xGFnjCuBn1c

Jasper Kremers: how military expertise can help

In z’n gevechtstenue was Jasper Kremers (1978) natuurlijk een aparte verschijning op het podium. Het opzetten van een basis voor de Nederlandse militaire missie in Mali was een logistieke uitdaging van jewelste. Onder extreme omstandigheden voor honderden militairen en hun voertuigen een veilig en leefbaar onderkomen bouwen. Hoe pas je die kennis en kunde toe bij overstromingen? Dat kan erg goed bij toepassen van criticality analysis, devil’s advocate en force protection. Deze military engineering approach met een Nederlands smaakje hielp bijvoorbeeld bij het aanleggen van nooddijken in noordoost Duitsland. Drie elementen zijn voor Kremers belangrijk bij het leger te blijven: meaningful work, overcoming challenges and teamwork.

Pat Crowley: aan de insecten

Pat Crowley TEDx Zwolle 2015 Climate Active Cities 1Pat Crowley heeft als missie het veranderen van eetgewoonten van Amerikanen en Europeanen. Waar een Chinees echt niet moeilijk doet om insecten te eten, ziet een westerling liever een biefstuk of burger op z’n bord liggen. Weinigen zullen doorhebben wat dat op de schaal van de VS of Europa betekent voor gebruik van mineralen- en zoetwatervoorraden. De proteïneopbrengst van insecten is aanmerkelijk hoger dan rundvee of gevogelte. Dus waarom niet meer insecten op tafel?

Eating insects Pat Crowley TEDx Zwolle 2015 Climate Active CitiesOm de daad bij het woord te voegen was er voor elke deelnemer aan de TEDx Zwolle conferentie een tweetal snacks klaargemaakt met meelwormen en sprinkhaan. Toegegeven: beiden waren lekker!

In zijn eigen Insect Energy Bar ontwikkeld.
https://twitter.com/ajreijnders/status/560477325314514945

Manon Ossevoort: met een tractor naar de Zuidpool: doe

Manon Ossevoort TEDx Zwolle 2015 Climate Active Cities 1Je zult als jonge theatermaker maar de droom hebben naar het einde van de wereld te willen gaan….met een tractor. En terug graag. Waar is het einde van de wereld? De Zuidpool, 38.000km rijden vanaf het Oerol Festival op Terschelling. Manon Ossevoort uit het Twentse Vriezenveen vertelde haar indrukwekkende verhaal vol emotie en passie. De verhalen die ze onderweg hoorde en meenam om ze in een zelfgemaakte sneeuwpop 10 jaar later op de Zuidpool te kunnen inpakken.

Van tegenslagen als het van de Antwerpse Ring geplukt worden om weken later met Belgische kentekenplaat met 20km/u door te kunnen, dwars dooor (voormalige) oorlogsgebieden als Kosovo, Egypte en Zimbabwe. De ijsbreker die haar naar Antarctica zou overzetten was vertrokken toen ze eindelijk bij Kaap de Goede Hoop aankwam. Dan later toch initiatief tonen en een alternatieve tractorfabrikant bellen om de droom verder te kunnen afronden. Indrukwekkend!

Finale Roots Rising

Roots Rising Finale TEDx Zwolle 2015 Climate Active Cities 2De finale werd verzorgd door de nieuwe roots & ragga band met dub & ska, hip hop & balkan sound: Roots Rising. Kon ik nog net meepakken vóórdat ik naar het busstation mocht voor de #83 terug naar Balkbrug.