Verslag TEDx Zwolle: Climate, Active, Cities – Chapter 2: Gently down the stream

logo tedxzwolle 2015Woensdag werd de 2e TEDx Zwolle gehouden, deze keer in de Nieuwe Buitensociëteit tegenover het trein- en busstation. Een afwisselend programma met sprekers en presentaties rond het thema Climate, Active, Cities. Het dagprogramma was in drie delen, met regels uit het kinderliedje Row, Row, Row Your Boat en dan wel de stoute studentenversie. Vandaag deel 2: Gently, down the stream. Zie ook deel 1 Row the boat en 3 Don’t forget to scream.

Tracy Metz – Omgang met water in steden

Tracy Metz. Journalist voor het NRC, betrokken geweest bij de Deltacommissie en directeur van het John Adams Institute. Metz schreef onder meer het boek Zoet&Zout: Water en de Nederlanders en heeft een maandelijkse talkshow en webmagazine Stadsleven.

Invention is the daughter of necessity.

Zij nam haar publiek mee naar steden wereldwijd en vertelt over hun omgang met water. Voorbeelden uit Rotterdam (opvang regenwater, recreatiemogelijkheden tussen flats), Hamburg (getijdewerking van de Elbe opvangen met een drijvend plein, dat na een overstroming ook weer zo droog is), Kampen (waterkeringen haast onzichtbaar weggewerkt in Middeleeuwse stadspoorten en -woningen) en Terschelling (wilgentwijgen opgesteld in de compositie van een Mondriaan schilderij). Technology, Entertainment en Design (TED) gemengd op z’n best.

Karst Klein – Sustainability starts in your own backyard

Not in my backyard (nimby)? Jawel dus. Karst Klein uit Hasselt ging na zijn studie als houthakker in Duitsland werken en ontdekte daar hoe de Duitse vakgenoten begaan waren met hun bomen. Die liefde voor bomen en de plaats waar ze zijn opgegroeid leidden tot het besluit voor zichzelf te beginnen in 2013 met Binthout. De emoties die rond het omwaaien van de zieke boom in de tuin van het Achterhuis, de Anne Frankboom  (‘de boom die alles zag‘) waren een extra zet. Inzet van mensen met een beperking, maatschappelijke betrokkenheid en de behoefte om stadsbomen opnieuw een stem te geven, te herbestemmen dichtbij, vormen een aansprekende niche. Care about the afterlife of an urban tree. Over duurzaamheid gesproken.

Niek Roozen – Life is Green

Niek Roozen TEDx Zwolle 2015 Climate Active Cities 1Zoon van een tulpenkweker, fantastische achternaam natuurlijk: Niek Roozen. Tegenwoordig maakt hij in Chinese nieuwbouwsteden faam als landscape architect met aansprekende projecten in Shanghai, Ningbo, Nanjing, Hangzhou en Shenyang. Immense ontwikkelingsprojecten die binnen twee jaar een begroeid stadspark tussen nog te bouwen huizen voor 100.000-500.000 mensen opleveren.

Door steden groene en bloeiende harten te geven stijgt de leefbaarheid enorm, net als de grondprijzen om de parkprojecten. De investering in een park rendeert zo prima. Lessen die Roozen tijdens de Floriade 2002 in de Haarlemmermeer leerde, worden in het Verre Oosten volop toegepast. Nieuwe bloemensoorten en het mengen van planten. Zijn Green City Guidelines fungeert als richtsnoer.

En in China geldt ook op dit vlak: groter is beter.

David Saddington – Communicating Climate Change

David Saddington TEDx Zwolle 2015 Climate Active Cities 1Voor de nog jonge ondernemer David Saddington golden de overstromingen in 2005 in het noorden van Engeland als wake up call. Klimaatveranderingen, voorheen nog ver van m’n bed, kwamen wel heel dichtbij. David Saddington TEDx Zwolle 2015 Climate Active Cities 2Sindsdien spreekt hij over de hele wereld, terwijl hij ook nog studeert – in Zwolle zelfs in kaplaarzen – over de praktische kanten van klimaatveranderingen. Probeer dichterbij de natuur te zijn, laat de natuur je verrassen. Niet alles is stuurbaar, maakbaar of voorspelbaar als het om weer en natuurverschijnselen gaat.

Met Roots: Reinventing Urban Gardening heeft Saddington een eigen social business, waarmee bijvoorbeeld een Garden Bridge over de Theems in Londen wordt vormgegeven en andere verloederde stadsplekken worden vergroend om zo niet alleen water langer vast te houden, passanten te inspireren en ruimte voor recreatie te bieden. Rediscover your wild side!
Saddington sprak eerder op TEDxTeen met de provocerende titel Why I Don’t Care about Climate Change

Project Whale

Project Whale TEDx Zwolle 2015 Climate Active Cities 2Als tegelijk ontspannen en bloedserieus theaterstuk werd het project Whale uitgevoerd. Je kunt je zo druk maken om het welzijn van een in de Zwolse gracht aangespoelde walvis, dat je oorlogsvluchtelingen (Joan die drie dagen in de walvis zat) niet meer ziet staan. In overdreven stenkolen Engels vermakelijk.

Water uit een kokosnoot

De hosts achter een tafel op het podium om kokosnoten met water erin aan de man te brengen. Het pauzedrankje!


Zodra de TED talks van de sprekers en uitvoerenden online staan, zal ik de verslagen ermee aanvullen.