Verslag TEDx Zwolle: Climate, Active, Cities – Chapter 1 Row Your Boat

logo tedxzwolle 2015Woensdag 28 januari 2015 was ik, net als bij de eerste editie in maart 2013 in het Deltion College, te gast bij TEDx Zwolle, deze keer in de Nieuwe Buitensociëteit tegenover het trein- en busstation. Zo ongeveer alle Alle 700 tickets à €70 waren verkocht, voor de live stream die door media partner De Stentor werd verzorgd, konden nog eens 1.500 mensen meegenieten van een afwisselend programma met sprekers en presentaties rond het thema Climate, Active, Cities. Henk Broeren opening TEDx Zwolle 2015 Climate Active Cities 1Het dagprogramma was verdeeld in drie delen, met regels uit het kinderliedje Row, Row, Row Your Boat en dan wel de stoute studentenversie. Vandaag deel 1: Row Your Boat. Zie ook deel 2 Gently down the stream en 3: Don’t forget to scream.

De Zwolse wethouder Ed Anker (ChristenUnie) voor ruimtelijke ordening, water, jeugd en gezondheid was zelf al eens TEDx spreker en met zo’n portefeuille bij deze conferentie geknipt voor de dagopening.


Host Geert Broeren, in het dagelijks leven docent Engels aan het Meander College in Zwolle mocht de programmaonderdelen aan elkaar praten. Dat deed hij met verve in smetteloos Engels. Voor de welgeteld één Britse burger die ook nog Nederlands verstond, werd géén uitzondering gemaakt op het format: TED talks in het Engels.

Als voorafje de spieren strekken onder leiding van twee instructrices van Studio Pilates. Levert natuurlijk leuke beelden en woordspelingen op.

Jan Jonker – WEconomy

Na het tonen van bekende foto’s van voor de paus toegestroomd publiek in de straat vóór het Sint Pieterplein in Rome uit 2005 en 2013 om de technologische omwenteling te illustreren, deed hoogleraar Jan Jonker van de Radboud Universiteit Nijmegen en onderzoeken van nieuwe, duurzame verdienmodellen keurig het WEconomy concept uit de doeken. Nieuwe business modellen gebaseerd op principes, een ontwerpbenadering, value propositions, communities als doelgroep en waardecreatie als drijfveer. Jonker ziet in de samenwerkingseconomie tussen bedrijven en burgers mengvormen tussen traditioneel geld en andere waardemiddelen zoals tijd, aandacht en expertise.

Verder zijn circulaire econmie, een functionele economie (betaal voor gebruik), een bio-based economy, samenwerken, delen en het zelf produceren kenmerken van het WEconomy paradigma. Jonker ziet het Internet of Things als kern. Wachten op de overheid maakt moe(deloos). Neem zelf initiatief. Samen realiseren we veranderingen!

Tom Kortbeek – KunstLAB Arnhem: the 9th Art

Musicus en theatermaker Tom Kortbeek wil de kunst met de samenleving verbinden om problemen aan te pakken. Relevantie om de waarde van kunst aan te tonen. Geen kunst om de kunst dus. In economisch lastige tijden, waarop regeringen en geldschieters als eerste bezuinigen op een luxeproduct als kunst, moet je alternatieven bedenken. Omdat het MIT in 2013 al 8th art als aanvulling op de zeven traditionele kunstvormen had ‘bemachtigd’, besloot Kortbeek met zijn KunstLAB het 9th Art te introduceren. Helaas zijn er veel andere initiatieven, organisaties die ook “9th art” hebben ontdekt.

Zijn verhaal bleef wel conceptueel. Op een foto van een steeg met stenen trap tussen een huis en haag, nu volgespoten met grafiti, en de vraag wat je ermee zou kunnen doen en een met de voetstappen op een mat bij de entree van de zaal in de Nieuwe Buitensociëteit gemaakte compositie die overigens weinig ritmisch was of op een andere wijze synchroniteit met de beelden van schoenen, hakken en broekspijpen had, miste concrete invulling. En juist daarvoor dient een podium als TEDx Zwolle .

Joost van Velzen & Melvin Egberts – 8Rlicht

Joost van Velzen & Melvin Egberts studeerden elektrotechniek en zochten juist wel slimme toepassingen die verder gaan dan gevraagde functionaliteit. Hun 8Rlicht maakt gebruik van LED lampen, sensoren en draadloze gegevensuitwisseling met de omgeving. Gemonteerd op een fiets geeft dat mogelijkheden om de bezitter of huurder te attenderen op de plaats in de stalling, achteropkomend verkeer aan te geven dat de bestuurder slechthorend is, wil afslaan of een ongeluk heeft gehad. Dat heet nog eens een innovatieve fietslamp!

Henk Ovink – Hurricane Sandy Rebuilding Strategy

Orkaan Sandy was in oktober 2012 een wake up call voor de noordoostkust van de Verenigde Staten. Door Hollandse expertise over het bundelen van denkkracht, verbinding met burgers, aansprekende ontwerpen voor waterbeheer en Amerikaanse competitie te combineren, kon de Hurricane Sandy Rebuilding Strategy aanspraak maken vele honderden miljoenen van de federale overheid en NGOs.

Henk Ovink kwam zo direct in contact met president Barack Obama en vertelde terug in Zwolle zijn op samerking gebaseerde Hurricane Sandy Rebuilding Strategy om stedelijke waterveiligheid, waterschaarste en -kwaliteit te verbeteren.

De crux zit ‘m in het gevoel voor de lokale cultuur, de verbinding, niet in een blauwdruk voor een programmaplan en een strakke uitvoering.

Dansuitvoering ArtEZ: Who Are You

Artez TEDx Zwolle 2015 Climate Active CitiesTientallen jonge meiden die bij ArtEZ hogeschool voor de kunsten dans studeren gaven een moderne dansuitvoering rondom veranderingen en keuzes.

Hieronder nog 3 tweets die de dag kleuren. Morgen het 2e deel van het verslag van TEDx Zwolle 2015. Zodra de TED talks van de sprekers en uitvoerenden online staan, zal ik de verslagen ermee aanvullen.