SWOS Wintertocht wandelen door het Reestdal

Wandelroute naar het pontje SWOS Wintertocht ReestdalIn een donderdag verstuurde nieuwsbrief maakte de Stichting Wandelorganisatie Staphorst (SWOS) een wijziging van de startlocatie voor de jaarlijkse wintertocht bekend. In plaats van café / restaurant Poortman op de Bloemberg in het Drentse Veeningen, net over de Reest, mogen de wandelaars zich vanochtend melden bij Partycentrum en manage Klein Oever, vanuit Balkbrug gezien, wat dichterbij en aan de Overijsselse kant in het Reestdal. Met de ijzel en sneeuw is het voor de organisatie natuurlijk flink afschrijven op het aantal deelnemers. Vanuit Balkbrug is het niet zover, maar ook met winterbanden om ga ik niet harder dan 40 km/u over Oud Avereest. Geheel toevallig arriveer ik met U2‘s White as Snow (uitleg) bij Klein Oever. Bij de eerste rust horen we dat zo’n 80 mensen het erop hebben gewaagd, van wie er 20 de lange routevarianten lopen. Ook de FLAL heeft vandaag in Workum met slechts 147 wandelaars een dip. De SWOS biedt de mogelijkheid de extra lus om vanaf Klein Oever te compenseren een ingekorte versie aan voor zowel de 15 als 30km wandelaars. Met een wandelmaat uit het Drentse Ruinerwold kies ik even voor negenen voor de tot 34,4km uitgebreide versie door een winters Reestdal.

Lutten-Oever – Zuidwolde

Besneeuwde laan op Klein Oever SWOS Wintertocht ReestdalVanuit Lutten-Oever gezien eerst de Reest over naar de Pieperij en Bloemberg naar café Poortman. Bij het buurtschap De Stapel rechtsaf. De lange Schoonveldersteeg over de Reestvervangende Leiding biedt prachtige uitzichten aan beide zijden. Is het een keer winters weer, moet je ervan genieten, toch? Verder langs de Fortwijk naar Fort. Dan eerste stuk bos. Een levensgrote besneeuwde fotolijst aan de bosrand vraagt natuurlijk om een camera. De route gaat achter Veeningen langs om weer op de Fortwijk uit te komen. Met een lus komen we bij Tin Art / museumboerderij De Wemme in Zuidwolde uit voor de eerste rust. Dan is een kop koffie best lekker.

Zuidwolde – Nolde

Het gaat verder door het park aan de rand van Zuidwolde naar de Ommerweg. Kinderen genieten er van de sneeuw en het ijs op de plassen. We gaan aan de overzijde naar Het Heuveltje en Ekelenbergweg, verderop weer over verse sneeuw door Schottershuizen. De ene wandelaar die eerder vanochtend vóór ons uitging kan hier niet geweest zijn. De sneeuw voor onze voeten is nog niet betreden. Dan weer een stuk over het geasfalteerde fietspad langs de Ommerweg om na Sauna Thermen Zuidwolde de Linderweg en het viaduct over de N48 naast het ecoduct Stiggeltie te nemen. Linde door en dan het Schrapveen door. Ik liep hier eind november ook op de Loop van de Reest. Ditmaal door de landbouwtunnel Nolderweg naar de andere kant van de N48 om door het landgoed Nolde de Ommerweg weer te kruisen. Langs weilanden en bosraden om bij boerderijcamping Achter ‘t Koeienpad een tweede rust in te lassen. Ook hier kunnen we de koffie niet laten staan. Met twee vrijwilligers van de SWOS die de deelnemerskaart knippen zijn we de enige gasten.

Nolde – Lutten-Oever

SWOS Wintertocht Reestdal met het pontje van BenWe gaan weer verder, de nieuwe natuur richting Meeuwenweg te verkennend. Vanaf de Nieuwe Dijk (Zuidwolde) laten we deze keer het natuurreservaat Takkenhoogte / Meeuwenveen een keer met rust. Het Reestdal aan de zuidzijde is in de sneeuw mooier, het Spookmeer zie ik nu eens van de noordzijde. Dit stuk Loop van de Reest / paarse palenroute / Reestpad komt weer uit op de Nieuwe Dijk. Verderop gaan we bij de Pieperij weer het bos naar Fort. Wandelaars die de andere kant op lopen denken dat we fout zitten, maar alles gaat goed. Na een lang recht stuk volgt weer bos en het zelfbediening Pontje van Ben. Touwtrekken om aan de overkant te komen 😉 Nog even doorstappen en dan via de Bloemberg, Pieperij in de felle winterzon terug naar ‘het paard van Troje’, dat de entree van Klein Oever markeert.


Lekker gelopen in een in winters Reestdal. Sneeuw op asfalt smelt sneller dan op de vele klinkerwegen hebben we gemerkt. De routebeschrijving kon in de zak blijven, zo goed was de bepijling. Complimenten weer aan de organisatie.