Rondje Groningen wandelen langs diepen en daken

Vat Hooghoudt bij Hooghoudtstraat GroningenNa Enschede (april 2013), Deventer (december 2013) en Zwolle (maart 2014) was vandaag de stad Groningen aan de beurt om rond te wandelen. Er staat eigenlijk een etappe van het Trekvogelpad in Twente op het programma. De weersverwachting voor het oosten is echter slechter dan Noord-Nederland, dus kies ik voor de stad waar ik van 1989-1995 op 2 plaatsen heb gewoond. Geluk met het weer, het blijft de hele rondgang van 37,5km droog. Gisteravond heb ik de op afstandmeten.nl gemaakte routeschets uitgewerkt in een beschrijving. Als uitvalsbasis doet een gratis parkeerplaats van Damsport 1-3 dienst, vlot bereikbaar vanaf de A28 afslag Groningen-Zuid.

Corpus den Hoorn – Lewenborg (14 km)

Villa aan Verlengde Herenweg GroningenEerst over de Laan Corpus den Hoorn de A28 onderdoor en dan over het voetpad door het park langs de flats aan de Vestdijklaan in de wijk De Wijert-Zuid. Een enkele hondenbezitter kijkt verbaasd toe hoe ik langskom. Het voetpad aan het einde van de Vestdijklaan is niet duidelijk genoeg, Villabuurt-West trekt me meer. Eenmaal op de Verlengde Hereweg zet ik wat prachtige herenhuizen op de foto. Ik loop de De Savornin Lohmanlaan in Coendersborg helemaal uit naar de Helperzoom om een nieuwbouwwijk via de Bloemersmaborg te doorsteken, het spoor onderdoor en over de Antwerpenweg het Oude Winschoterdiep over en het fietspad langs de Europaweg op, het Winschoterdiep over, richting het bedrijventerrein Euvelgunne.

Aan de Euvelgunnerweg woonde in mijn studietijd vriend Jelle Hagen nog in een boerderij. Nu kun je er terecht voor bijvoorbeeld een nieuwe motor, de politie of de Hooghoudt jenever distilleerderij. De Hooghoudtstraat loopt door in de Olgerweg en Ribeweg, de N7 onderdoor en dan weer als Olgerweg verder. Aan de linkerzijde van de weg ben je dan in Middelbert, rechts heet het Engelbert.  De kleinschaligheid van een buurtschap, hoewel rijtjeshuizen tussen de boerderijen en vervenerhuisjes aansluiting met de grote stad verraden.

Sint Maarten kerk Middelbert 1De boerderijen aan de Middelberterweg met de Middelberterplas achter de deur zijn statiger. De vanaf 1200 gebouwde Sint Maarten / Martinuskerk staat er nog fier bij. Het is m’n bedoeling via de Borgweg het Damsterdiep en Eemskanaal over te steken, Lewenborg in om bij de Sloep (ik woonde op #178 van 1990-1995) aan te gaan. De brug over het Eemskanaal bij Ruischerbrug is echter afgesloten. Ik moet over de Driebondsweg naar het viaduct van de N46 bij Oosterhoogebrug om het Eemskanaal te passeren. De Rijksweg over – wat heb ik vaak heen en weer gefietst over dit pad ! – Langszij in, het fietspad aan de westzijde van de wijk Lewenborg. Wat op de Google Maps foto’s nog zichtbaar is als sportveld van FC Lewenborg, is nu het voorplein van een aantal colleges. Ik pauzeer er.

Lewenborg – Selwerd (7 km)

Kardingermaar Start 4 Mijl van GroningenVerder Langszij, het Alfa College links, de Kluiverboom over, het Koerspad op met de sport– en natuurterreinen van Kardinge aan weerszijden. In Beijum neem ik de Beijumerweg, een fietspad dwars door de wijk naar het westen. Het is met de instant routewijziging nog even puzzelen in NoordehoogebrugDe Hunze. Achteraf gezien had ik beter de Beijumerweg kunnen blijven volgen. Op de Amkemaheerd volg ik nu de doorgaande weg, Cuypersweg, de N46 onderdoor. Bij de Boterdiepbrug de Groningerweg op. De ring (N370) is hier zo in verbouwing, dat mijn instructies weer achterhaald blijken. Ik zet nog wel de korenmolen Wilhelmina op de foto, maar kan weer terug, de ringweg onderdoor om aan de andere kant het fietspad over het Van Starkenborghkanaal te pakken. Hier wordt een nieuwe, hogere brug gebouwd. Aan de overzijde zijn nieuwe flats in de West-Indische buurt en nieuwbouw pal naast de oude tuinwijk-straten in De Hoogte aangelegd. Ik neem de Poortstraat naar de Iepenlaan die als fietspad langs de begraafplaats Selwerderhof (links de grote begraafplaats, rechts de joodse), ook zo’n plek waar ik in mijn studietijd niet kwam. Aan het eind, bij het stadsmarkering kunstwerk van Gunnar Daan rust ik voor de 2e keer.

Selwerd – Ruskenveen (9 km)

Sprikkenburg langs Van Starkenborghkanaal GroningenHet eerste stuk onverhard vandaag: de met bomen omzoomde Sprikkenburg langs het Van Starkenborghkanaal. Hier zijn wel wandelaars en hardlopers te vinden. Bij de Paddepoelsterbrug die net wordt weggedraaid voor een aankomend binnenvaartschip, ga ik linksaf De Grazen op, een fietspad langs het Kernfysisch Versneller Instituut (voor ons als economen destijds letterlijk en figuurlijk te ver; we zaten dichterbij de stad in zalen en gebouwen rond de Zernikelaan 5). Het Jaagpad langs het Reitdiep leidt naar de Professor Uilkensweg en Hoogeweg langs de moderne veel-op-rij Reitdiep woningen langs aangelegde waterpartijen en een in de laatste jaren ingerichte heuse Jachthaven Reitdiep. De N355 (Groningen – Zuidhorn) voorbij over het Aquamarijnpad door de groene longen aan de buitenzijde van de wijk Vinkhuizen. In één van de studentenflats aan de Aquamarijnstraat woonden studiegenoten Arjen Tamsma, Johan Oldenziel en Renze Zijlstra. Zelf woonde ik van 1989-1990 in de Barnsteenstraat bij een hospita. Nu loop ik door park De Oude Held, dat de wijken Vinkhuizen en de Schilders– en Zeeheldenbuurt scheidt van De Held en Gravenburg. De geur van suiker is er wel nog steeds rond het Hoendiep. De Suikerunie gebouwen – minder dominant dan destijds – fotografeer ik vanaf de Johan van Zwedenlaan, dat me naar de 3e rustplaats aan de recreatieplas Ruskenveen brengt.

Ruskenveen – Corpus den Hoorn (7 km)

Tussen de Peizeweg en de A7 zijn ook woonwijken als De Kring verschenen sinds begin jaren ’90. Langs de Rozenburglaan staan ICT concullega’s als Atos, CGI en Brunel naast Capgemini en andere bedrijven. Het fietspad Piccardthof voert onder de A7 door. Het gelijkname complex zit achter een hek. Auto’s en vooral van duurdere merken zie ik langs de officieel als volkstuincomplex te boek staande Bruilweering. Opvallend veel verlichting, winkeltjes en bedrijvigheid voor deze ‘volkstuinen’ 😉 Het Jakobospad voert hier ook langs.

Langs de oude Ter Borchlaan met berken aan beide zijden zijn oude boerderijen afgewisseld met splinternieuwe huizen die onder architectuur zijn gebouwd. Leuk om te fotograferen, hoor. Bij de Lepelaar in Eelderwolde sla ik af, naar de Paterswoldseweg en de Hoornse Schans, een park dat op een enorme zandwal is aangelegd. Aan de andere kant wacht het Martini Ziekenhuis en kunstwerk Onvoltooid toekomende tijd (ook een stadsmarkering) aan de Paterswoldse weg. En dan ben je ook alweer bij de Damsport.


Horeca is langs zo’n buitenom route niet ruim voorhanden. Je komt langs de winkelcentra aan de Savornin Lohmanstraat (Groningen Zuid) en Jachthaven Reitdiep (Groningen West). Aan de Bruilweering zit een Leutjewinkel. De route is grotendeels verhard, makkelijk begaanbare paden, in elk seizoen genoeg te zien.