Johan ter Beek – Baboesjka: geloof binnenstebuiten

baboesjka-trialIn de goodie bag van het Landelijk Missionair Festival 2014 zat ook het boekje Baboesjka: geloof binnenstebuiten van Johan ter Beek uit 2012. De schrijver gebruikt de baboesjka, het Russische poppetje-in-poppetje-in-poppetje om vier verschillende lagen in de Bijbel, het verhaal van Gods grote reddingsplan te schetsen. In tegenstelling tot een christendom in 6 regels, of een missionaire agenda gericht op het uitdelen van paspoorten voor de hemel en het weghalen van zielen voor de poorten van de hel, laat Ter Beek aan de hand van de vier poppetjes zien, dat de grote lijn in het Oude Testament loopt langs de lijn schepping – uitverkoren volk – ballingschap – bevrijding door de messias. De Heer die Gods plan volvoert door Zijn volk te vernieuwen en een nieuwe schepping te maken. Respect voor de plek van Israël, de al vervulde profetieën en het besef, dat met Jezus Christus het herstelproces al is begonnen, ‘het is volbracht’ al heeft geklonken, siert het boekje. Opnieuw ‘beeld van God’ worden, Gods wijsheid als collectief van gelovigen, niet als individu, voor de mensheid en de planeet weespiegelen naar buiten is onze missie.

Geloof binnenstebuiten. Meer en meer op Jezus Christus gaan lijken, Hem volgen en de machten confronteren met de vraag wie nu de Heer van de wereld is. Een totaal verhaal, voor alle mensern. En omdat het onze hoop is, mogen we er ook in participeren. De hoop voor de toekomst, het nog niet vervulde, zet ons in vuur en vlam voor het heden. Geen escapisme, of passief wachten op het Oordeel, maar leven vanuit de Weg, de Waarheid en het Leven. Elke vergelijking gaat mank. De baboesjka doet op heel veel meer punten recht aan de Bijbel, dan alleen een brug tussen mens en God over een ravijn. Het is een eenvoudig leesbare, vol eye openers zittende samenvatting van de ideeën van onder andere de theoloog N.T. Wright, welke onlangs in Nederland was.

Over de auteur

Johan ter Beek is bekend als pionier op kerkelijk gebied. Hij is docent Identiteit en Filosofie en heeft passie voor de wereld en de kerk van morgen. Eerder schreef hij het boek Heerlijk eenvoudig. De laatste tijd is Johan via zijn bedrijf Beeq Gamification actief met de ontwikkeling en uitbouw van YourStory, een nieuw social network / missionair platform gebaseerd op gamification principes. Johan woont in Soest en twittert als @ipadstor.