Facebook at Work – Jammer voor Yammer?

pakjeboterEnkele partners van Facebook kregen half januari de uitnodiging van Facebook om een nieuwe dienst Facebook at Work uit te proberen. De app komt beschikbaar voor Android en iOS.

Officiële aankondiging

Facebook At Work is een aparte ervaring die medewerkers in staat stelt om met elkaar in verbinding te komen en samen te werken door efficiënt gebruik te maken van de hulpmiddelen die Facebook te bieden heeft – veel van deze worden al gebruikt door werknemers, zoals Groepen, Berichten en Evenementen. Collega’s kunnen contact onderhouden op dezelfde manier als dat ze doen met vrienden en familie, namelijk via Facebook: Facebook at Work ziet er hetzelfde uit als Facebook en werkt ook hetzelfde. Facebook At Work is volledig ontwikkeld voor gebruik binnen een bedrijf – hierdoor is het veilig, vertrouwelijk en volledig gescheiden van persoonlijke Facebookprofielen. De informatie die door medewerkers wordt gedeeld is alleen beschikbaar voor mensen binnen het bedrijf.
facevookatwork
Advertenties en apps van derden zijn geen deel van het initiatief. Gebruikers kunnen Facebook at Work met een nieuwe set accounts inrichten. Zakelijk en regulier Facebook account / emailadres zijn wel met elkaar te koppelen, zodat je zowel ingelogd kunt zijn op Facebook als Facebook at Work. In de initiële versie van Facebook at Work is het nog niet mogelijk gezamenlijk aan documenten te werken.

7 jaar na Yammer

Even voor de goede orde. Yammer, in 2008 gestart als microblogging concurrent voor Twitter, is in de loop van de jaren uitgebreid naar full swing communicatieplatform binnen een organisatie. Veilig, met groepen, live chat, mobiele client apps, file transfer, universal search, profielen, Microsoft Office integratie, etc. In november 2010 stond de penetratiegraad op 90,000 bedrijven en organisaties, 1 miljoen gebruikers in 135 landen, meer dan 80% van de Fortune500 bedrijven. Binnen Capgemini is Yammer zo ongeveer niet meer weg te denken uit het applicatielandschap.

In 2012 kwam het gerucht, dat Microsoft Yammer wilde overnemen, wat in juni 2012 gebeurde. Na de $1,5 miljard deal. Anno 2015 staat de teller op 200.000 organisaties die Yammer gebruiken.

Dat is een pak boter, waar Facebook niet zomaar een deuk in slaat.