Cosmicity – Humans May Safely Graze

humansgrazeVia de samplers van Todd Durrant‘s A Different Drum en Jer White‘s Pansentient Synthpop Spotify playlists van Jer White volg ik Cosmicity al jaren. Het nieuwe synthpop album Humans May Safely Graze van Mark Nicholas’s muzikale uitlaatklep heeft er alweer heel wat speelbeurten op zitten. Toegankelijke muziek die de 20e verjaardag van Cosmicity markeert. Mark geeft in de liner notes aan natuurlijk flink doorgegroeid te zijn sinds zijn 21e, de laatste jaren opgedane ervaringen, inclusief een hoop narigheid, verwerkt heeft tot universeel herkenbare thema’s. Opener Scream Until the World Gets Right heeft wel wat van Roxette‘s Joyride, lekker nummer. Catchy zijn Reparations en Alive Again. De vlam brandt nog steeds, ondanks de veranderingen. De analog synths en gelaagde zangpartijen in de ballad I Must Want It This Way zijn OK; de aanpak is als in de langzamere Depeche Mode nummers. The Pattern is donkerder, zowel qua instrumentatie als textueel. “My life won’t matter: it’s a planned disaster made of plaster – made to shatter. It’s all strictly compromise. Shallow breathing, duck and weaving, constant needing, always heeding some unseen authority.” En op alle negatieve zelfbeelden die erin gebezigd worden: How does that make you feel? Fans maakten van de instrumental Voight-Kampff (verwijzing naar de test naar emoties en empatie om replicanten van mensen te onderscheiden in Blade Runner) al een eigen videoclip. The Anger Remains is weer puike synthpop in de lijn van Pet Shop Boys. Opnieuw een emotionele test. “Too long, we agree, and then the test begins. I touch your hand, ‘cause you’re the one who understands, but you pull away. No time to talk… such a busy day…” What Have I Done To Deserve This?, zouden PSB zingen. Na het verlangen met Someone Else te willen spelen is er de behoefte de eigen sweetheart te zien in de ballad Extrasensory. Ogen als poort naar de ziel: “Though you may not ever say it, your love has a way of coming through… through… through
your eyes.” Het up-tempo Strange Game en de met strijkers uit een doosje opgevulde Violet sluiten sterk af. Liefhebbers van PSB en Depeche Mode kunnen de $10 voor een veilig partijtje grazen in Cosmicity zonder spijt neerleggen.

[bandcamp width=100% height=120 album=2421873793 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 tracklist=false artwork=small]