Als we zo doorgaan in 2015

      No Comments on Als we zo doorgaan in 2015
1. Verdere scheefgroei signaal/ruis op mainstream netwerken. Slim filteren of negeren.

De kracht om alles te kunnen delen op Facebook, Twitter en LinkedIN is ook de zwakte. De netwerken van zwakke contacten zijn te groot geworden om jouw berichten echt van invloed te laten zijn. Kijk de statistieken van je tweets, Facebook posts en LinkedIN blogs en updates maar na. Die tientallen likes zijn aardig, maar op een netwerk van vele honderden eerstegraads en dus potentieel vele duizenden tweedegraads contacten, echt geen deuk in een pak boter. Filters zoals voor email beschikbaar zijn, zoals Gmails prioriteiten-inbox en de op belangrijkheid ingestelde Inbox, eveneens van Google, zullen nodig zijn om de signalen tussen de ruis op Facebook, LinkedIN en Twitter te kunnen oppikken. Met lijsten per doelgroep (Twitter), slimme configuratie van wiens nieuws je wel en niet volgt, met een externe plugin of merk-eigen functies, zul je je ontvanger afstemmen, of je terugtrekken.

2. Zelfredzaamheid met een duidelijker eigen profiel of netwerkplatform

Enkele jaren zijn eigen websites verwaarloosd. Artiesten en bands, maar ook bedrijven en organisaties verwezen naar hun Facebook profiel in de jacht op likes en interactie. Goed voor het op advertenties en doorverkoop van persoonlijke gegevens gerichte business model van Facebook, minder renderend voor de adverteerder. Vergroten van je vindbaarheid in zoekmachines kun je beter verzorgen met een eigen website die regelmatig ververst wordt. Het cv op mijn eigen website wordt vaker bekeken dan mijn LinkedIN profiel; hetzelfde geldt voor mijn blog posts vergeleken met de doorgeplaatste versies op Facebook en LinkedIN.

En voor de communicatie in een bedrijf, project of andere beperkte doelgroep doen Microsoft Lync / Skype for Business of WhatsApp het toch echt beter dan een Facebook groep.

3. Schipperen tussen anonimiteit en volledige overgave aan een social network

De grote sociale netwerken als Facebook, Apple, LinkedIN en Google, willen ook (mobiele) betalingen gaan verzorgen. In-app of in-platform koop-knoppen op ingevoegde advertenties worden gemeengoed. In het volgen van geldstromen gaat immers veel bruikbare informatie over aan- en verkopen, voorkeuren, tijdstippen en locaties om. Fantastisch voer voor adverteerders en analisten. In contactloos betalen zoals met Near Field Communication (NFC) zie ik naast praktische voordelen ook nadelen. Mijn kinderen zijn daarin nog stelliger. Wat als je telefoon of portemonnee gejat wordt? Dan kan iemand zonder PIN of handtekening uit jouw naam en van jouw geld betalen.

Het spookbeeld van een big brother die je handel en wandel kent, heeft een tegenhanger in het zoeken van anonimiteit. Ongezien anderen aanvallen, zoals in 2014 werd geïntroduceerd met “pest apps” als Whisper en Yik Yak. Anoniem netwerken is een contradictio in terminis. Geen waardering of vrienden, alleen berichten zonder afzender. Het is maar waaraan je tijd en aandacht wilt geven. Verbaas je nergens over.

Jij bepaalt zelf of je Facebook wilt blijven gebruiken, als er weer eens voorwaarden zijn aangepast. Wil je niet dat je gegevens gebruikt worden voor commerciële doeleinden, geef ze dan niet aan Facebook. Klagen over Facebook op Facebook of Twitter, is nutteloos. Nuchterheid is wel op z’n plaats. Corinne Keijzer legde de laatste ontwikkelingen goed uit.

4. Stoppen met zoeken naar balans werk-privé

Privé en werk zijn nauw met elkaar verbonden. Onder mijn medewerkers worden verhuizingen ingepland, moet de logistiek rond zwangerschap en bevalling geregeld worden, kunnen afspraken met artsen alleen overdag ingepland worden en is ‘privé’ vooral iets waarop beknibbeld kan worden.

Al te krampachtig willen scheiden van werk en privé is niet vruchtbaar, het willen afbakenen van contractuele werkuren ook een onmogelijke opgave. Tegelijkertijd is het zaak te staan voor wat je echt belangrijk vindt. De zoveelste suggestie om vakantie op te offeren, mag je resoluut afwijzen. En geef zelf het goede voorbeeld door rust te nemen, van je smartphone of computer af te kunnen blijven, de telefoon eens niet op te nemen en je Inbox niet als commando centrum te gebruiken.

5. Niet harder, maar slimmer werken met rustpunten

Om stress en opbranden te voorkomen, is het belangrijk slimmer te werken. Dit slidedeck van Jerre Lubberts, gepresenteerd tijdens een Freelunch webinar op 18 december 2014, heeft tips voor je.

[slideshare id=42839694&doc=hoewerkjeelkedagslimmer-slideshare-141218105825-conversion-gate02]