Within Temptation – Let Us Burn – Elements & Hydra Live In Concert

hydraelementsTer ere van het 15-jarig bestaan van de symfonische metalband Within Temptation rond zangeres Sharon den Adel werd 13 november 2012 in het Antwerpse Sportpaleis een speciaal concert gehouden onder de naam Elements. Ondersteund door Il Novecento Orchestra, dat ook bij de Night of the Proms concerten popartiesten begeleidt, werd een spetterend vervolg gegeven aan de Black Symphony concertregistratie. Ex-bandleden Martijn Westerholt en Michiel Papenhove, en voormalig Orphanage zanger / grommer George Oosthoek (in Candles) mochten meedoen. De uitgave van de concertvideo werd alweer ingehaald door de komst van het nieuwe studioalbum Hydra en een bijbehorende wereldtour. Op 2 en 3 mei 2014 werden in de Heineken Music Hall opnamen gemaakt. Aangezien ik er 3 mei 2014 zelf bij was, had ik direct interesse in de als 2CD/blu-ray Let Us Burn – Elements & Hydra Live In Concert uitgebrachte opnamen.

De eerste schijf met het Elements concert heeft van The Unforgiving (2011) Iron, Faster, Fire and Ice, In The Middle of the Night en afsluiter Stairway to the Skies in de setlist. Van het daarvoor uitgebrachte reguliere album The Heart of Everything (2007) zijn Our Solemn Hour. Van The Silent Force (2004) Stand My Ground en Angels, van Enter (1997) Candles. Uit de oude doos verder bijvoorbeeld Say My Name, Mother Earth, en de hit Ice Queen.

Dan het Hydra concert. Natuurlijk is er overlap in nummers, zoals Iron, In the Middle of the Night, Faster, Stand My Ground, Sineád, Ice Queen en Mother Earth. De stevige nieuwe tracks van Hydra als Let Us Burn, And We Run, Edge of the World, Silver Moonlight, Whole World Is Watching, Paradise (What About Us?), Covered By Roses en Dangerous geven het geheel een meer solide indruk. Publiek is goed ingemixt en ook de praatjes van Sharon tussendoor zijn bewaard gebleven. What Have You Done van The Heart of Everything (2007) explodeert, terwijl de akoestische versie van Whole World is Watching en Sineád een rustpunt vormt.

De blu-ray weergave van de concerten is overweldigend mooi, de 5.1 surround mix een weldaad voor je speakers. Het Elements concert heeft rap gewisselde cameraposities, net zo makkelijk vanuit het meefilmende publiek als op de drumkit draaiend. Lichtshow en de integratie met de video’s op een enorm beeldscherm, het vuurwerk, andere vliegende multimedia rekwisieten en de verkleedpartijen van Sharon imponeren. Opvallend hoe solide en onverschrokken de orkestleden de metal meespelen.

Het Hydra podium heeft minder rekwisieten, geen orkest en minder poespas. Hoe indrukwekkend het concert in Amsterdam was om mee te maken, terugkijkend thuis, valt de sobere inrichting van het podium en de minder uitbundige belichting op. De keuze om de gastvocalisten via een videoclip te laten meezingen, wreekt zich ook in de concertregistratie. Wat ontwijkende beelden om de stilte bij Sharon te camoufleren. Wel strak hoe gedisciplineerd de band met de tracks meespeelt. Het speels met tempoverschillen beelden monteren pakt momenten tijdens gitaarsolo’s en vocale uithalen goed beet.

Tenslotte een fotoboekje met credits en een enkele frase uit de songteksten. Uren kijk- en luisterplezier!

Ten opzichte van de CD’s en blu-ray bevattten de set lists van beide concerten meer nummers. Degenene die bij het Elements concert in Antwerpen waren, kregen er ook Never-Ending Story, Memories, What Have You Done, Our Farewell en de voor Q-Music gemaakte covers Titanium, Summertime Sadness en Grenade voorgeschoteld. In Amsterdam werden live ook nog Our Solemn Hour, Angels, See Who I Am, The Cross en de daar enige cover Summertime Sadness gespeeld.