Over Vechtdalpad Duitsland in tussen Laar en Hoogstede

Vechtdalpad Holthemerbroek - Hoogstede 038Sinds de zomer van 2013 is de markering van het Vechtdalpad met 30km (etappe 5-7) verlengd Duitsland in, vanaf Gramsbergen naar Laar, Emlichheim en Hoogstede. Het stuk tussen Gramsbergen en De Haandrik had ik op de 2e en 3e Gramsberger Torentocht al gewandeld. Voor mijn eigen start en finish kies ik vanochtend voor camping De Vechtkamp aan de Rondweg 27 in Holthemerbroek, tevens startpunt van het wandelnetwerk Vechtdal. Zowel op Google Maps als in de navigator thuis een bijzonder adres, dat niet spontaan herkend wordt (“…in een gebied zonder gedigitaliseerde kaart” aldus de mevrouw die de weg wijst). Gelukkig kloppen de aanwijzingen wel goed en sta ik vóór 8.30u klaar om op stap te gaan.

Waar de officiële pagina over het Vechtdalpad géén informatie geeft over startpunten en route, heeft Wandelen in het Vechtdal wel de kaarten in PDF. Op de kaarten is ook een alternatieve route langs de kunstroute ten noorden van de Vecht aangegeven, want eenmaal in Hoogstede wil je ook weer terug. Dat kan overigens ook per belbus; de Bentheimer Eisenbahn met stations in elk dorp onderweg is een goederenspoorlijn. Zelf heb ik deels vooraf, deels vandaag een alternatief in elkaar gezet.

Holthemerbroek – Emlichheim (12km)

Molen Laar aan VechtdalpadVanaf de camping aan de Rondweg even verderop direct een zompig paadje langs een weiland door naar de Vechtddijk. Bij het Verhalenpunt op de grens met Duitsland links naar de Vecht zelf om over de zomerdijk richting Laar te wandelen. De (ouderwetse) windmolen in het dorp is gehuld in kerstverlichting. Ik blijf op de zuidoever. Ter hoogte van de zelfbedieningspont over de rivier word ik weggeleid. De grasdijk verderop is vermoedelijk privé terrein en niet opengesteld voor wandelaars. Dag uitzicht op de Vecht, welkom kronkelende weggetjes en met wilgen en saaie stukken rechtdoor in het achterland. Naast wandelbanken zijn hier ook veel schuilhutten. Das Kleine Café is nog gesloten. Over Hinter der Vechte en bij de eerste brug van Emlichheim een oversteek om over de noordoever verder te lopen. Het ommetje via het centrum laat ik schieten. Ik wil vandaag zo dicht mogelijk bij de rivier blijven.

Emlichheim – Hoogstede (10km)

Bij de volgende brug weer een oversteek om aan de zuidkant verder te wandelen. Bij de volgende verkeersbrug bij het buurtschap Bahne trekt de route weer het achterland in, weg van de Vecht. Het tracé volgt hier LAW 10 Noaberpad om voorbij het buurtschap Kalle pas weer de Vecht op te zoeken en Hoogstede binnen te komen.

Hoogstede – Emlichheim (10km)

Sleutels aan brug over Vecht aan Vechtdalpad BahneIn Hoogstede linksom de Vecht blijven volgen. Dat gaat even goed. Ik moet toch via Arkel terug. Nederlandse boeren zetelen hier bij de voormalige locatie van de kapel. Nu staat er een gedenkteken. Ik volg het fietspad langs de doorgaande weg naar Emlichheim. Waar het kan sla ik linksaf naar Grossringe langs oude rivierarmen, knotwilgen, bosjes en rietkragen. Bij de brug van Bahne moet ik weer oversteken en neem voor het laatste stuk naar Emlichheim de zuidoever, waar ik vanochtend ook liep.

Emlichheim – Laar – Holthemerbroek (13,5 km)

Tot de 2e brug (Oeverringer Feldweg) in Emlichheim ga ik ditmaal over de zuidoever en vervolgens naar Laar via het fietspad over de noordoever. Anders dan op de route vanochtend blijf ik de rivier volgen. De molen en kerk van Laar gaan nog eens op de foto. Voor het laatste stuk moet ik de zuidoever wel nemen om na de grensovergang en de Vechtddijk terug bij de camping te komen.

45,5km op een frisse winterdag is best een tippel, zeker als je jezelf warm wilt houden. Korte pauzes en overslaan van de centra van Hoogstede en Emlichheim om de afstand niet verder te laten oplopen. Rond 16.30u wordt het immers ook weer donker. In plaats van het stuk Emlichheim – Hoogstede van het Noaberpad te lenen, zou ik het Vechtdalpad hier aan de noordkant uitzetten. Het stuk tussen Laar en Emlichheim zou op beide oevers gemarkeerd kunnen worden. Is de zelfbedieningspont in bedrijf (april-oktober) kun je afwisselen of een lus maken.