Robert E. Quinn – Persoonlijk meesterschap in management voorbij rationeel management

persoonlijkmrVan prof. dr. Robert E. Quinn heb ik sinds eind jaren ’90 het Handboek Managementvaardigheden en Verander de wereld in de kast en vaak gebruikt. Afgelopen zomer kreeg ik de kans om Persoonlijk meesterschap in management voorbij rationeel management uit 1991 over te nemen van Henk Jan Kamsteeg. Quinn hekelt de eenzijdige benadering van veel collega’s die een instant succesformule voor managementproblemen suggereren. De kern van Quinn’s betoog laat zich samenvatten als: er zijn meer dan één manieren om als manager naar de werkelijkheid te kijken. Er zijn uiteenlopende managementstijlen die elk hun nut hebben. Hoe concurrerend onderliggende waarden ook lijken, de uitersten heb je beide nodig om niet door te schieten van effectief naar ineffectief gedrag bij een te scherpe focus op één van stijlen van leidinggeven. Waar diverse managementauteurs een dichtomie voorstellen (McGregor’s X and Y theory, de scheiding tussen denken vanuit de linker- of rechterhersenhelft, persoonlijkheidstesten als die van Carl Jung en Isabel Briggs Myers, etc.). Quinn integreert en staat een holistische benadering voor. Geen of-of, maar zowel..als. Alleen zo kun je de paradoxen en concurrerende waarden in zich ontwikkelende organisaties begrijpen, conflicterende prioriteiten succesvol integreren en daadwerkelijk zelfverbetering realiseren door zowel spontane verandering als een stappenplan.

Het was goed deze klassieker met de kennis van nu te lezen. Nog altijd zijn er legio voorbeelden van in afgescheiden hokjes denkende schrijvers en sprekers. Het concept van concurrerende waarden is ruim 30 jaar na het onderliggende onderzoek helaas nog geen gemeengoed. En dus blijven we onnodig blinde vlekken houden, mislukken reorganisaties te vaak en zetten of houden we managers op de verkeerde plek.

Over de auteur

Robert E. Quinn is professor aan de University of Michigan en de faculty of Management and Organizations aan de Ross School of Business. Hij is oprichter en directeur van het Center for Positive Organizational Scholarship. Quinn schreef inmiddels 16 boeken over leiderschap, organisatieverandering en effectiviteit. In Nederland is een Quinnassociation actief rond de denkbeelden en publicaties van de auteur.