FLAL Veenpolder wandeltocht Bantega

Klijnsmavaart FLAL Veenpolder wandeltochtVandaag startte de vijfde wandeltocht in de 42e winterserie van de Friese Lange Afstand Lopers (FLAL) in Bantega. Dit dorp ten oosten van Lemmer in de zuidwestelijke punt van Friesland was nieuw voor me. Eerder wandelde ik wel in de buurt (Kuinre, Weerribben, Steenwijk, Steenwijkerwold, Ossenzijl, Oosterzee, Lemmer). Zoals gebruikelijk bij een FLAL wandeling drukte in de startlocatie om een kop koffie en buiten om zo snel mogelijk een routebeschrijving te krijgen. Alsof elke minuut telt.


Als 35km wandelaar maak ik eerst in een nog dicht op elkaar lopende colonne een bocht ten westen van het dorp, waar de rietkragen, vervenershuisjes en polderdijken het landschap bepalen. De rood-witte LAW 8 Zuiderzeepad markeringen zijn vandaag vaak te zien. Na een kilometer of vijf komen ook de 25km wandelaars erbij. Toeval of niet, maar Erwin & Anja Hamberg met familie komen er net aan; met hen loop ik de volgende vijf kilometer naar het eerste rustpunt bij café Tjeukemeer in Oosterzee. Anja’s ouders, Bauke en Tine de Vries, hebben de tocht van vandaag uitgezet rond hun thuisbasis.


Het Lodo van Hamelpad (vernoemd naar een verzetsman) langs het Tjeukemeer leidt langs het gemaal van Echten, het standbeeld van Tsjûke en March, de naamgevers van dit grote Friese meer. Na de eerste rust gaat het langs de Gietersevaart en de Commissiepolle. De bewoners kunnen niet met de auto bij hun huis komen. Op de fiets of met de boot de boodschappen doen dus. Verderop opnieuw langs het Lodo van Hamelpad langs het meer naar Echtenerbrug, langs de plaatselijke marina naar café de Dikke Tút, waar een 2e rustpunt is ingericht.

Sânhústerfjild langs Trekkersweg FLAL Veenpolder wandeltochtDe 35km wandelaars lopen nu een extra lus langs de Pier Christiaansloot (een kanaal, geen sloot) terug naar het Tjeukemeer. De campings en aanlegplaatsen zijn in ruststand. De Trekkersweg langs de Middenvaart gaat door het natuurgebied Sânhústerfjild. Hier struinen jagers rond en zoekt een bij één van hen horende hond die een zijtak van de Tsjonger was overgezwommen weer door het water terug moeten. Dat kost even wat aanmoediging van de baas. Leuk om wandelend naar te kijken.

Zonder de Tsjonger zelf te zien gaat het achter de dijk weer naar het zuiden over het Tjongerpad. Stijlvolle nieuwbouw woonboerderijen en vervallen oude hoeven wisselen hier elkaar af. Wanneer de 25km wandelaars zich weer bij ons voegen, gaat het over het Kettingpad langs de Pier Christiaansloot onder een zon en blauwe lucht naar Echtenerbrug voor opnieuw een rustmogelijkheid bij de Dikke Tút.

Huis fam Brouwer Pier Christiaansloot Echtenerbrug FLAL Veenpolder wandeltochtNu langs de zuidkant van de Pier Christiaansloot over een grasdijk, glibberend door de modder en schapenpoep. Langs de rietkragen naar het Krompad weer terug naar Echtenerbrug en vlak voor de bebouwde kom met de 25km wandelaars naar het zuiden langs Klijnsmavaart en Bandsloot door de veenpolder van Echten terug naar Bantega. De bijna 35km zit er in 5 uur en 37 minuten op.