Eten met wijn: Kerst zonder de clichés

De Paus heeft erkend dat er geen dieren in de stal in Bethlehem waren. Het Nieuwe Testament rept niet over dieren. En met Jezus die geboren werd in een stal kon menigeen al tweeduizend jaar niet echt iets beginnen. Een koning hoort in een paleis thuis. Vertel geen sprookjes, of toch wel. Want een kerstman die op een vliegende slee cadeaus komt brengen, houden we net zo voor waarheid als Sinterklaas een paar weken geleden. Dicussies over wat nu wel en niet feitelijk klopt, doen er niet toe. Jouw waarheid en pretenties (bijvoorbeeld De Herstelde Kerk van God inclusief indrukwekkende kapitalen) zijn even niet de mijne.

Net als in de aanloop naar het Sinterklaasfeest zijn commentaren op de cadeaus, de hoeveelheid eten en de belachelijke prijzen die supermarkten voor gourmetschotels in rekening brengen zendtijdvulling. Op de dagen zelf, blij dat we nog steeds twee vrije dagen krijgen van onze regering, schuiven we aan bij vrienden en familie. Alle clichés samen maken Kerst.

En let eens goed op. De C1000 commercial ‘Kerst maak je samen’ draait na 3 jaar nog steeds. Veel C1000’s zijn de afgelopen jaren omgebouwd tot Jumbo supermarkten. En dus: ‘Samen vieren we Kerst’.

Bij Kerst hoort…

kindkribbeWat hou je over als je alle culturele elementen uit het kerstverhaal haalt? In onze kerstsamenkomst vanochtend in de kerk werd een musical opgevoerd, waarin alle personen uit het bijbelse kerstverhaal wegliepen omdat ze het niet begrepen, er geen zin meer in hadden, of gewoon hun leven wilden leiden. Dan blijft het kind Jezus liggen in de stal. De fles wijn die bij het eten hoort, volgens de Twitteraar hierboven. Het kind dat een plek heeft gekregen in een van oorsprong Romeins en Germaans feest, is verstopt tussen de dennenboom, de ballen, slingers, kransen en gourmetpannen. Heb je hem al(weer) ontdekt? Zoek dan vandaag nog verder.