My Empire of Sound – The Confession of the Machines

myempireofsoundDe Zweed John Alexander Ericson (Alberta Cross, The Northern Territories, Stjarna) en Deense Sidsel Marie Søholm ontmoetten elkaar eind 2011 in een Berlijns café. Het stemgeluid van Sidsel paste bij wat componist John Alexander aan dromerige synth pop voor ogen had en binnen enkele weken was My Empire of Sound geboren. In januari 2012 verscheen Early Morning online. Vervolgens verschenen de EP For The Lovers You Left Behind, de single Autobahn Lullaby.

Het album opent met de eerste single Early Morning (A New Beginning). Meezingbare, toegankelijke synth pop. Iets meer arpeggiators in een moddervette knipoog naar de 80’s in In A Perfect World. En dan gaat het roer om. Semi-akoestische pop in Midnight Warriors (Under a Berlin Skyline), Star Waltz en The World Is Waiting, alsof je naar vroegere Over The Rhine albums luistert. Voorzichtig gitaar- en mondharmonicaspel, lichte percussie. Bij het titelnummer verwacht en krijg je electronica. Vocoders te over, in de lijn van Within van Daft Punk. De Autobahn Lullaby begint bescheiden en rolt zich uit in een aanstekelijk mid-tempo herhalend themaatje. Na het galmende Glass in mid-tempo volgt Pristina-like electronica plus de dromerige vocalen van Sidsel in Deep Blue Song, Waiting for a Lover en Seven Sisters. De pianoballad Where Secrets Can’t Be Found sluit rustig af. Heel aardig debuut!