Dwars door Salland wandelen van Balkbrug naar Deventer Vijfhoek

Dwarsdijk door Salland van Balkbrug naar DeventerAls een ongewone variant op het zo ver mogelijk weglopen bij je ouders, of het bijbelverhaal over de verloren zoon die – nadat hij de erfenis van z’n pa er doorheen had gejaagd – platzak terug ging naar zijn ouderlijk huis, deed ik zaterdagmorgen de rugzak om wandelend vóór het donker vanuit mijn eigen ‘thuis’ in Balkbrug bij het huis van mijn moeder in de Deventer Vinex-wijk De Vijfhoek aan te kunnen bellen. Normaal pak ik voor deze ongeveer 50 kilometers de auto en rijd ik met gemiddeld 80 km/u de N348 af tussen de beide plaatsen. Wandelen dwars door dit deel van Salland geeft een heel andere kijk op het traject 😉

Balkbrug – Ommen (13 km)

Limiethuisje aan Boslaan - Dronkemanslaan in kerstverlichtingNatuurlijk kun je in Salland allerhande heuvels, natuurreservaten, havezates, kloostertuinen en ecologische verbindingszones meenemen in een wandelroute. Dan zou het van noord naar zuidwest Overijssel wel tweemaal zo lang worden. Voor nu ligt de nadruk op zo rechtlijnig mogelijk van Balkbrug de Vecht bij Ommen oversteken.

Vanuit huis het bos in, achter Forensisch Psychiatrisch Centrum Veldzicht langs over het Dronkemanslaantje, de onverharde Oude Zwolseweg over naar de Eerste Schansweg langs de boerderij van m’n schoonouders. Bij de kruising Stenenbrug / Woestenweg volg ik de paaltjes van het Wandelnetwerk Vechtdal weer. Het asfalt van het stuk Eerste Schansweg tot De Leiding maakt plaats voor een gang door een weiland vol grazende koeien in de ochtendmist, daarna bos en heide van de gebieden De Woest en Vlierbelten tussen Witharen en Oudleusen. Op dit traject is de enige horecagelegenheid het Rustpunt bij Atelier Witharen. Aan de overziijde van de N340 / Hessenweg volg ik na een korte rust aan de Maneweg het Vechtdalpad en LAW markeringen van het Overijssels Havezatenpad en Maarten van Rossumpad tot de stuw over de Vecht bij de campings De Stuwe en Bosvreugd.

Ommen – Vilsteren – Lemelerveld (11 km)

Ruiters op Borrinksdijk VilsterenHet Stuwepad brengt me meanderend langs een oude Vechtarm in het dorp Vilsteren. In de mist ogen de Vilsterse Molen en het Huis Vilsteren op het gelijknamige landgoed mysterieus. De hersfttinten op de Borrinksdijk zijn indrukwekkend. Twee ruiters maken het plaatje compleet. De gele paaltjes volgend via het Gravenpark, langs het Vilstersche Veld en de Vilstersche Stukken naar het buurtschap Dalmsholte. Tegenover het kaasboerderij en schilderenhuis Heileuver rust ik kort.  Over de geasfalteerde Vilsterse Dijk als aan een loodlijn naar beneden naar Lemelerveld. Toch is ook dit stuk niet vervelend. Van het verkeer op de provinciale weg verder naar het oosten hoor ik niets. En met enige regelmaat zijn er onverharde zijwegen met mooie bomenrijen. In Lemelerveld kom ik via de plaatselijke nieuwbouwwijk De Nieuwe Landen bij de driesprong in het Overijssels Kanaal, waar de tak van Zwolle naar Vroomshoop samenkomt met die naar Deventer.

Lemelerveld – Raalte (8 km)

Zicht op Raalte aan Overijssels KanaalVanaf Lemelerveld vormt het Overijssels Kanaal de hoofdroute naar Deventer. Van Lemelerveld naar Raalte ligt het kanaal westelijk van de provinciale weg N348. Tot de Oude Twentseweg loop ik aan de westzijde, daarna aan de oostzijde van het kanaal. Watervogels, sportievelingen, waterspiegelingen en sporadisch langskomend verkeer. Er is genoeg te zien. Voor het fotograferen van een ijsvogel heb ik de camera net te laat in de hand. In Raalte-Noord is het kanaal versmald en maakt het jaagpad plaats voor fietspaden aan beide kanten van het kanaal door de bebouwing. Onder de N35 door en het spoor over en je staat midden in het dorp.

Raalte – Deventer (De Vijfhoek) (16 km)

Wandelbank bij brug over Overijssels Kanaal HeetenQua routebeschrijving is het eenvoudig: rechtdoor. Dus langs De Leeren Lampe, MBI Beton en nog wat industrie Raalte weer uit, grotendeels aan de westzijde van het Kanaal. Scharrelkippen, hondenbezitters, fietsers en op dit stuk opvallend veel wandelaars. De bruggen zijn er fotogeniek en het kanaal zelf maakt regelmatig een flauwe bocht. Heeten blijft links liggen. En van de buurtschappen Averlo en Frieswijk zie je alleen de plaatsnaamborden. De tijd dat de zon doorgebroken is zijn lekker, dichterbij Deventer trek ik toch de handschoenen weer aan onder een grijzer wordende lucht. Slechts kleine stukken zijn verhard. De zand- en graspaden lopen veel lekkerder.

Bij de Cröddenbrug sla ik linksaf de Oerdijk op om meteen De Vijfhoek in te lopen. Wat is de nieuwbouw dan een contrast met de rust en ruimte buiten de stad! Op de Leeghwaterlaan neem ik na een brug het onverharde Stieltjespad om in het hart van de wijk na 8 uur en 7 minuten wandelen bij m’n moeder aan te bellen.

Na 48,5km #wandelen van #balkbrug naar #Deventer door #salland lachend aan deur moeder. #selfie

Een foto die is geplaatst door Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) op