Concertverslag How to Throw a Christmas Party in Hedon, Zwolle

Concert How to Throw a Christmas Party Hedon Zwolle 91Waar de Grote Kerk in Zwolle twee jaar geleden het collectief How to Throw a Christmas Party een podium bood, was het donderdagavond 18 december 2014 de beurt aan poppodium Hedon, voor mij ‘om de hoek’, zoals Jaïr Sagström terecht concludeerde. Alleen beneden, en niet volledig, gevuld, in plaats van een volgepakte kerk. Flink wat fans hadden geluisterd naar de oproep de dress code kerststal aan te houden. Hoofddoeken, engelenhaar, mantels, vleugels en witte jurken. Het was er allemaal in Zwolle.

Concert David Ahlen Hedon Zwolle 3Voor het feest losbarstte ging de Zweed David Åhlén tokkelend op gitaar het publiek voor met oude gezangen als Holy, Holy, Holy, Great is Thy Faithfulness, Rock of Ages en All The Way My Saviour Leads Me. Anders dan andere voorprogramma’s zing je die liedjes tenminste gewoon voluit mee. Davids engelachtige stem intrigeerde. David tekende onlangs bij Volkoren. Zijn EP Selah kun je op VPRO‘s luisterpaal of Bandcamp verder ontdekken.

Voor wie dacht opnieuw een levende kerststal te zien, werd verrast. In lijn met de nieuwe EP IV: Intergalactic Welcome kwamen de engelen from outer space, liepen bandleden in zilverkleurige boots en waren er knopjes, knipperlichtjes en een ‘hemelse stem’ die de vleugelloze (en zo makkelijker over het podium manoeuvrerende) engelen verwelkomde, het publiek opzweepte voor een come-back en aftelde voor de toegiften. Het concept om per liedje te wisselen van zang en instrumenten deed het nog steeds goed. Nieuwe liedjes met solisten Bas van Nienes (Mensenkinderen) op Verdwijnen in de zon, Pim van de Werken in De alien van Gloriedijke of Lydia van Maurik in The Cracks in the Universe. Kim Janssen was weer van de partij met onder meer A Wondrous Tree of Life Will Sprout. Arjen van Wijk (VanDryver) en Kirsten Gerritsen in andere liedjes aan de microfoon.

In de band een paar nieuwe gezichten: Stefan van Maurik (Eins, Zwei Orchestra) ditmaal op bas en Samgar Lemuël Jacobs (Mister & Mississippi) op drums. Pim van de Werken, net zo bedreven op het klokkenspel, mandoline, gitaar als toetsen, Jeroen van der Werken op allerhande gitaren en toetsen, de Eminent en Rhodes van Lydia, het koor, het strijkerstrio, Admiraal Oosterbroek als zingend en rappend schaap in The Gospel According to a Sheep. Alle combinaties bleken mogelijk, ogen en oren kwamen niets te kort. En anders waren er nog opblaasvliegtuigen en ballonnen voor het publiek om mee te spelen. Géén kerstverhaal van Godfried Bomans deze keer, wel een constante stroom liedjes van de vier uitgebrachte albums.

Een dominee die hel en verdoemenis preekt, samen Vrede op Aarde zingen, vingers knippen, klappen en dansen. Publiekfoto’s door de Hedon thuisfotograaf, een intermezzo met bijvoorbeeld December Radio in het publiek, reggae en de nadruk op de met Kerst dichtbij gekomen God om vrede te brengen en mensen met zich te verzoenen. War: eat your heart out! Na dik anderhalf uur was het feest na half twaalf afgelopen na veel sound of joy. Peace on earth is here to stay.

Bart Kuik maakte ook veel mooie foto’s.