Wandelen over het Drenthepad van Norg naar Peizerwold

Natuurpad Langeloërduinen Jacobspad en Drenthepad NorgOp het Streekpad 6 Drenthepad ontbraken nog een paar gewandelde etappes. Het stuk tussen Appelscha en Norg met het Fochtloërveen, Veenhuizen naar Norg, had ik in 2012 in een eigen rondwandeling gezien. Ook de winterkwartetwandeling in 2010 vanuit Frederiksoord en de dooltocht in het Drents-Friese Woud vanuit Appelscha in maart 2014 liet me die omgeving verkennen. Zaterdag dus de focus op de Noord-Drentse esdorpen tussen Norg en het Groningse Leek.

Norg – Roderesch

Kerk aan Brink Norg Drenthepad‘s Morgens om 8u branden alleen in de hotels rond de Brink in Norg al lampen rond de ontbijtbuffetten. Voor de rest is het uitgestorven. De auto geparkeerd en via de 13e eeuwse Sint-Margaretakerk het Kerkpad op. De Langeloërduinen zijn beboste voormalige zandduinen met kleine heiderestanten zoals bij het Schillenveen. Met een lus gaat de route om Langelo, waar her en der gas gewonnen wordt, heen. Tussen de polders en de Alteveerse bossen ligt de samenloop van het Oostervoortse Diep en het Groote of Lieversche Diep. De waterloop is verlegd, evenals het Drenthepad hier. Door Alteveer gaat het naar Roderesch.

Roderesch – Nieuw-Roden

't Vrijers Bankie Nieuw-RodenDe Norgerweg weer overgestoken volgt een lus door het natuurreservaat Mensinge, langs de sterrenwacht, de zichtlanen in het Sterrebos en een gang over het schouwpad langs het Peizerdiep en het op het Peizerdiep uitkomende aftwateringskanaal De Loop naar Roden. De klinkerpaden rond de havezate Mensinge zijn glad, waarna opnieuw De Loop wordt gevolgd. Hier mis ik blijkbaar een pijl naar rechts (het routeboek blijft vanwege de regen en verder goede bepijling dicht). Een eind verderop denk ik op basis van de kaart in het routeboek de volgende aansluiting te kunnen pakken. Terugkijkend op de gelogde gps-route ben ik daarbij te vroeg afgeslagen en heb ik de woonwijk in het zuidwesten van Roden plus Nieuw-Roden extra meegenomen. Ik rust op ‘t Vrijersbankie bij een begraafplaats.

Nieuw-Roden – Peizerwold

In Nieuw-Roden gaat de voormalige kapel, nu Instituut voor Muzikale Ontwikkeling Jong Talent op de foto. Daarna, om niet teveel tijd te verliezen aan helemaal teruglopen naar de aansluiting bij Maatlanden in de wijk Roderveld, in de berm van de Teheijlsterweg naar het buurtschap Terheijl en het bijbehorende bos Natuurschoon zuidelijk van Nietap. Daarna volgt het centrum van Leek. De regen doet de sfeer ronde drooggelegde Leekster Hoofddiep niet. Mooi is het in gele tinten uitgevoerde Kasteel Nienoord en het bijbehorende landgoed. In plaats om het landgoed te trekken, zoals het Drenthepad voorstelt, neem ik het bos langs het Nationaal Rijtuigenmuseum, familiepark en zwemkasteel om bij de brug over het Leekster Hoofddiep uit te komen.

Molen Woltzicht Roderwolde DrenthepadDe Drents-Groningse Wolden strekken zich uit van landgoed Nienoord tot landgoed De Braak in Paterwolde. De beken die het water afvoerden van de Drentse zandgronden en hoogvenen liepen hier op de hoge Groningse kleiruggen. Vanaf 1100 werden het ontstane veengebied ontgonnen. Dankzij de natte verveningen ontstonden grote plassen zoals het Paterswoldse Meer, Friese Veen en hier het Leekstermeer. Het natuurgebied Onlanden, ‘een wetland van formaat’ trekt nu eenden en ganzen. Een betonnen fietspad leidt via Sandebuur en Roderwolde naar Peizerwold. Zo’n 7km flink doorstappen en niet teveel mokken over de regenval. In Roderwolde afwisseling. De molen Woldzicht, een nog altijd in bedrijf zijnde olie- en korenmolen kijkt uit op de Schipsloot die weer op het Peizerdiep uitkomt. In de zomermaanden kun je er kano’s huren om de omgeving te verkennen.

Het Peizerdiep over is het nog een klein stuk door natuurgebied Stenhorsten naar de bushalte Peizerwold. Let ook op het kruispunt met de N372 op het voormalige tolhuis. De Qbuzz Link 4 bus brengt je zo ongeveer elk kwartier naar Groningen of Roden. Vandaar kun je verder huiswaarts.