Nadine Ahr – De belofte

      No Comments on Nadine Ahr – De belofte

de belofteNadine Ahr neemt je in de roman De belofte mee in de bewogen laatste levensjaren van haar dementerende oma Ria en haar levensgezel Edwin. Neef en nicht, niet getrouwd, maar toch verbonden door de belofte altijd bij elkaar te blijven. Edwin had bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog een belofte aan een vrouw gedaan van wie hij niet hield. Het verstandshuwelijk hield niet stand. Ria, ‘het meisje’ van wie Edwin altijd is blijven houden, trof zelf na Edwins huwelijk een man met losse handjes. Nadat hij was overleden, treffen Edwin en Ria elkaar weer opnieuw in Thüringen. De grote liefde komt over hen. Ditmaal zullen ze elkaar tot het einde liefhebben, besluiten ze. Kleindochter Nadine, zelf bevriend met Tino en woonachtig in Berlijn, besluit na de vele ontmoetingen met haar opa in Hannover het verhaal van Edwin en Ria te gaan opschrijven.

Het resultaat is aan aangrijpend relaas over de gefaseerde dementie, de machteloosheid van de niet-demente partner en de gewetensvraag of huwelijkstrouw een verplichting ‘tot de dood u scheidt’ moet zijn. Liefde is krachtig, maar als je geliefde je niet meer herkent? Fraai gelaagd, met stukken uit het verleden en nu, de stukken levenslijnen komen naar het einde toe bij elkaar. Als Edwin dan toch nog vóór Ria komt te overlijden en Ria zo ver heen is, dat ze het verlies al niet meer kan begrijpen, laat staan verwerken, lijkt Nadine zelf de spil van het verhaal, daarmee dichter naar de lezer toekruipend, vragend hoe deze met de situatie zou omgaan.

Over de auteur
Nadine Ahr (Hannover 1982) studeerde geschiedenis en communicatiewetenschappen. Zij ontving het Stipendium voor talentvolle journalisten van de Süddeutsche Zeitung en is werkzaam voor Die Zeit. Voor een voorpublicatie uit De belofte ontving zij verschillende prijzen, waaronder de Deutsche Reporterpreis 2013 voor de beste reportage.