Loop van de Reest etappes tussen Balkbrug en Zuidwolde

Brug over Reest naar De Kruidenhoeve Den Oosterhuis Loop van de ReestDe werkzaamheden in Rolde (Drenthe) houden aan. Het vervallen zijn van de bushalte in Deurze duurt nu tot 14 december 2014. Het laatste stuk Loop van de Drentsche Aa verhuist zo door naar 2015. En dus voor vandaag een thuiswedstrijd op de Loop van de Reest. Vreemd genoeg is de etappe MeppelBalkbrug per bus ook slecht ondersteund. Je zou vanuit beide plaatsen via station Zwolle moeten reizen om er te komen. Ook vanuit Hoogeveen bleek het lastig.

De laaglandbeek Reest die de noordgrens van Overijssel vormt, is bekend terrein voor me. De route van de etappes 6-8 van de Loop van de Reest vormt een aparte slinger rond Zuidwolde en brengt de wandelaar vijfmaal over de Reest. Ik had vooraf de tip kunnen opvolgen voor routewijzigingen www.deloopvandereest.nl te raadplegen. Veel had dat niet geholpen. Alleen voor etappe 9 staat er één wijziging vermeld. Na vandaag heb ik er nog wel wat voor jou en de routemakers. Per etappe heb ik ze in een kader gezet.

Etappe 6 Balkbrug – Zuidwolde (13,5km)

Molen De Star in BalkbrugMet muts op en handschoenen aan vanaf huis de Ommerweg over, Molenweg in naar korenmolen De Star. Via het landgoed Kategerbos, waar ik twee reeën opschrik, en de ven in Den Kaat. Via de monumentale boerderijen aan Rabbinge de eerste oversteek van de Reest over een tijdelijke brug naast de in aanbouw zijnde stuw en brug, door de bossen via het Spookmeer in De Wildenberg de Nieuwe Dijk via de paarse paaltjesroute door het natuurgebied Takkenhoogte – Meeuwenveen. Ik was hier alweer een jaar niet geweest. Voor de grazende Schotse Hooglanders is meer ruimte gemaakt, prikkeldraad verwijderd. Als wandelaar dus zaak afstand te houden. Aan de noordzijde het bos weer uit, wat rechte stukken richting de buurtschappen Fort, Drogtzee, het Bazuinerveld en Drogt om bij de zo vroeg op zaterdag nog gesloten Museumboerderij met streek- en handkarren De Wemme in de zuidwestelijke punt van Zuidwolde te eindigen. Op de ANWB-paddenstoel aan de overkant van de straat rust ik.


Etappe 7 Zuidwolde – Paardelanden (12,5km)

Wapen bij Tin-Art - museumboerderij De Wemme Zuidwolde langs Loop van de ReestDe ‘Loop’ gaat direct Zuidwolde weer uit langs bosranden en over essen richting Bazuin, Linde en Nolde. Van ver zijn de speaker en deelnemers aan Mudding.nl (indoor mudding spektakel) te horen. De oversteek voor voetgangers over de autoweg N48 het Reestdal in blijkt afgesloten. Bij de afslag naar de Nolderweg had ik wel een oude markering gezien. Zelf vind ik de ‘zuidelijke route’ via landgoed Nolder Hoeve, de woensdag a.s. officieel te openen nieuwe verkeersbrug (vreemd dat als foto bij het nieuwsbericht nog de oude brug staat afgebeeld) en aparte fietsbrug over de Reest in de Ommerweg bij de Nieuwe Dijk, en de nieuwe landbouwtunnel Den Kaat leuker. Via Den Oosterhuis pak ik bij de entree van Rustpunt de Kruidenhoeve de route weer op. Verderop rust ik voor de 2e maal. Gids en markeringen lopen uit de pas. Ik volg de markeringen ter plaatse, door stukken natuur die ik nog niet kende naar Schrapveen om via bekende wegen in Paardelanden bij de gesloten theeschenkerij Lindehof /  minicamping Paardelanden bij de deze etappe af te ronden.

Etappe 8 variant Paardelanden – Balkbrug (17km)

Reest en Beek Het Bergje Loop van de ReestVanaf de camping / theeschenkerij op de Paardelanden gaat het weer de Reest over, even Overijssel weer in. Aan weerszijden van de grensrivier werd tot in de jaren ’50 en ’60 van de twintigste eeuw veen gewonnen. Eeuwenlang was het hier een drassig veengebied. Na het afgraven van het veen bleven er lange repen voor aardappelteelt ongebruikte stukken grond liggen. Door de verkaveling in lange banen ontstond hier een typisch slagenlandschap. De vele straat- en plaatsnamen met slag(h)(en) in de buurt herinneren eraan. De kaart van de omgeving is ook veelzeggend.

Het Bas Slatmanpad richting Drogteropslagen bij Het Bergje en de Bijenberg met kapel herken ik weer. OP één van de aparte wandelbanken ligt wat muntgeld (als bedankje?). Met de Reest links en een bredere Braambergersloot rechts is het tijd voor schouwpaden. Anders dan de vorige keer op dit stuk nu niet tot boven m’n enkels in het water. Aangekomen op de Linderdijk zou het resterende stuk tot in Zuidwolde nog 8km zijn en zou ik net te laat voor de 1x per uur rijdende Qbuzz lijn 31 naar Balkbrug bij De Vennen. Buiten is het nog steeds guur, dus besluit ik op eigen benen terug te wandelen naar Balkbrug.

Lindertseweg Loop van de ReestDe met bomen omzoomde dijk vervolg ik via Vuile Riete tot bij Linde. Daar slinger ik terug tot bij de Nolderweg, waar ik met de nieuwe landbouwtunnel in zicht direct aan de N48 een markering van de Loop van de Reest zie, onderdeel van de bedoelde nieuwe route na aanleg van de tunnels en afsluiting van andere oversteken. Hier heb ik nog niet eerder gelopen, dus neem ik deze kant van de autoweg.

Bij de wat verscholen brug linksaf over de Reest ga ik na een sanitaire stop rechtdoor. Er staat immers géén markering. Het pad langs de N48 loopt echter vlak vóór de provinciegrens dood. En dus terug, toch het houten bruggetje over en via het ook al gesloten Rustpunt de Kruidenhoeve via Den Kaat weer langs de bosrand richting Balkbrug. Als afwisseling rechtsaf over het bedrijventerrein Katingerveld om de nog maar enkele in gebruik zijnde kavels te bekijken. Langs de Ommerweg terug naar huis. En zo werd de geplande 35km een 43km wandeling.