Loop van de Drentsche Aa tussen Grolloo en Deurze

Oude Spoorlijn Loop van de Drentsche AaVandaag weer een tweetal etappes van de Loop van de Drentsche Aa, ditmaal van Grolloo naar Deurze in midden-Drenthe met de verwachting dat bus 21 weer normaal rijdt tussen Deurze en Grolloo voor de terugweg. ‘s Ochtends via Beilen en Eursinge, langs het Oranjekanaal. De auto in de berm van de Tienmaatsweg zuidelijk van Grolloo geparkeerd om 7.30u bij zonsopgang te kunnen wandelen. De gps logger heeft op de keienweg in deze strook bos moeite om op gang te komen. Na een paar honderd meter heeft het apparaat wel de satellieten te pakken en kan het tempo omhoog.

Voorde in het Andersche Diep Loop van de Drentsche AaHet Anderensche Diepje loopt iets verderop. Zelf geniet ik van de zonsopgang tussen de bomen in het Warmenbosch en het heideveld in de Grolloër Koelanden. Zigzaggend door het bos, tot recente kapwerkzaamheden de routebeschrijving hebben ingehaald. Op de kaart het bos uit navigerend, het fietspad op richting Papenvoort. Het steakhouse Halfweg laat ik links liggen, het Boomkroonpad verderop achter de Minhaar ook. De Minhaar zelf geeft uitzicht op enorme akkers tussen het beekdal en de bossen. De doorsteek van het beekdal met Schotse Hooglanders als metgezel (ik kom wekelijks met deze beesten in aanraking), tweemaal het Anderensche Diep overstekend. De tweede keer bij de voorde natuurlijk via de steen in het water en niet het bruggetje een paar meter verder.

De N33 is van ver af te zien. Deze autoweg is het afgelopen jaar verbreed en dus zijn alle viaducten en onderdoorgangen, afrasteringen en bermbeplanting splinternieuw. Aan de noordkant volg ik een deel van de oude spoorlijn (deze liep sinds 1905 tussen Assen en Gasselternijeveen). Vandaag loopt de route regelmatig over stukken van deze lijn, nu rechte graspaden. Het esdorp Anderen ademt nog rust. Net buiten de bebouwde kom ligt een parkeerplaats Hagenbrink met informatiepanelen van het Nationaal Park Drentsche Aa.

Kerk Rolde Loop van de Drentsche AaVanuit Anderen gaat het door het Eexterveld. Aardappelvelden, uitzichten en met de zon op m’n hoofd reden genoeg de jas in de rugzak te stoppen. Het is de warmste 1 novemberdag ooit in Nederland gemeten. Ik passeer bij het Kienveen de Scheebroeken Loop en volg aan de noordoever een eind om de beek weer te kruisen. Het beloofde mooie uitzicht op het Rolderdiep en Balloërveld valt wat tegen. De omtrekkende beweging om Anderen brengt me bij Landgoed Tolhek en daarna over de oude spoorlijn in Rolde. Ook hier is de routebeschrijving wat gebrekkig. De kerk, twee hunnebedden (D17, D18) lukken op eigen kracht. Vandaar weer verder volgens de aanwijzingen, over de Noorder Es naar De Slokkert en het Balloërveld, een groot heidegebied. Nogmaals een foutje in de beschrijving. Het doorsteken van het heideveld moet weer op basis van de kaart. De schaapsherder geniet buiten met zijn kudde. De lege schaapskooi zelf trekt wel toeristen voor een versnapering.

In Balloo staan fraaie boerderijen en nieuwbouwhuizen. Dat valt me later in Rolde ook op. Via natuurreservaat Kampsheide en landgoed Kamps bereik ik het einde van de tweede etappe bij café De Aanleg in Deurze. Onverwacht is de bushalte nog steeds gestremd. 9292.nl gecheckt en nu staat de stremming er opeens tot en met 14 november in plaats van tot 1 november. Alternatieve bushaltes zijn Assen station of Rotonde Rolde. Ik kies voor de laatste en ga dus maar weer terugwandelen naar Rolde. Later de gps logger ook maar weer aangezet.


Het weer is lekker, het dorp Rolde heeft nog een mooi oud gemeentehuis (tegenwoordig B&B) en molen voor me. Met 4km extra blijkt de Rotonde Rolde halte bij de N33 te liggen. De 25 minuten wachttijd op de volgende bus breng ik etend, drinkend en online door. Hieronder alleen het Loop van de Drentsche Aa deel van de wandeling vandaag 😉