Daniel Ofman – Hé, ik daar…?!

daniel ofman he ik daarNieuw was het kernkwaliteitendiagram niet. Ik heb al jaren het door Daniel Ofman met Rita van der Week geschreven boekje De kernkwaliteiten van het enneagram in de kast, een soort symbiose van twee modellen voor het beschrijven van individuele trekken en gedragingen. In 2007 las en besprak ik HET is niet te geloven! Een workshop onlangs bij Capgemini was de reden om op zoek te gaan naar Hé, ik daar…?!, ontleend aan een Herman Finkers sketch waarin een vreemdgaande buurman die zich in de klerenkast op de echtelijke slaapkamer wordt begroet door de echtgenoot. Dit in 2007 geschreven boek is de opvolger van Ofmans basisboek Bezieling en kwaliteit in organisaties. De kern van het model is bedrieglijk eenvoudig, bij het bewust kiezen, toewijding en volharding om veranderingen door te voeren, wil de schrijver je graag helpen. De toonzetting is vriendelijk. In het eerste deel na de stoomcursus kernkwadranten zijn 25 inzichten verzameld, waarvan ‘ik zal verliefd worden op mijn uitdaging’ en ‘ik ben getrouwd met mijn allergie’ de meeste glimlachen deden verschijnen. Ook het hebben, niet zijn van kernkwaliteiten is zo’n eye-opener geweest. Waar kernkwadranten net als bijvoorbeeld enneagrammen nogal eens worden ingezet om de ‘ander te begrijpen’, staat ‘ken uzelf’ voorop bij Ofman. Bewust zijn van je eigen verantwoordelijkheid, je vermogen tot co-creatie zonder ooit zelf schepper te worden en de keuze welke kernkwaliteiten je tot waarde(n) wilt verheffen.

In het tweede deel belicht de schrijver de verschillende planeten en talen rond wat we willen: HET, WIJ en IK. Is het onpersoonlijk, een ding, of staat het binden en boeien voorop, of gewoon jij en jezelf op een spreekwoordelijk onbewoond eiland? Weten en begrijpen waarom er spanningen en begripsverwarringen ontstaan tussen mensen, helpt weer. In zes stappen helpt Ofman te kiezen wat je wilt. De basis daarbij is de spanning tussen het nu en ‘nog niet’. Zolang het een gezond opgebouwde spanning is, kunnen er prachtige creaties ontstaan. De schrijver neemt je daarvoor mee langs de Magical Mystery Tour: samenwerken, afhankelijkheid, leren van fouten en dromen. Ja, er staan veel kernkwadranten in het boek. Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden. En toch vind je er heel veel woorden omheen om je te helpen. Gaat het om de lijsten van kernkwaliteiten, uitdagingen, valkuilen en allergieën achterin? Nee, een woordenboek voor de kwadranten bestaat niet, aldus de auteur. Het gaat niet om mensen in hokjes plaatsen, maar om je zelf ruimte te geven voor ontwikkeling. Niets moet, er mag en kan heel veel!

Over de auteur

Daniel Ofman is medeoprichter van Kern Konsult, een organisatieontwikkelingbureau dat zich bezig wil houden met zaken die de kern raken. Kernachtig, management van binnenuit is een kruising tussen een biografie van een bedrijf en Ofmans persoonlijke beleving en bevlogenheid vanuit zijn interesse naar de spirituele kant van het leven. Zijn carrière als auteur begon in 1993 met het boek ‘Bezieling en kwaliteit in organisaties’, dat al jaren in de top tien staat van de Nederlandse management literatuur. Na Hé, ik daar…?! (2007) verscheen onlangs Inspiratie en inzet in organisaties – als harder werken niet meer werkt. De titel asscocieert sterk met Een zaak van zacht werken (2014) van Ellen de Lange-Ros.