Concertverslag Level 42 Sirens 2014 Tour in Burgerweeshuis Deventer

Level 42 Concert Burgerweeshuis Deventer 007De Britse jazzfunk-groep Level 42 uit de jaren ’80 is bekend van hits als Running in the Family, Lessons in Love, Something About You en The Sun Goes Down. In mijn studiejaren deelde studievriend Jeroen zijn voorliefde voor de band met me in zijn autootje (als één van de weinige studerende economen destijds in Groningen mèt een auto, de rest reisde per fiets of openbaar vervoer). De bezetting van Level 42 is al vaak gewijzigd, maar “left hand slapping” basgitarist Mark King is altijd frontman en bandleider gebleven. Met de falset stem van toetsenist Mike Lindup is kern anno 2014 nog hetzelfde. En zonder de band ooit eerder live te hebben gezien, stond ik zondagavond in een uitverkocht Burgerweeshuis in Deventer tussen opvallend veel andere oudere jongeren. Een voorprogramma was niet nodig, Level 42 kon op eigen kracht 2 uur volspelen, zonder poespas of lange verhalen tussendoor. Natuurlijk was het concert Deventer ‘het mooiste in Nederland’, de tourbus gewoon op de stoep van de Bagijnenstraat in hartje Koekstad, had ook wel wat. Zo groot is het podium en de zaal ook niet. Knusse bedoeling dus zo vooraan bij het podium.

Mark King, zichtbaar op leeftijd, maar moeiteloos doorspelend en zingend had zijn instrument en stembanden op orde. Mike Lindup klonk regelmatig vals en was ook spelend niet overal even scherp. Kudos voor drummer Pete Ray Biggin die de weg wist over zijn uitgebreide kit en de drie swingende blazers die bijdroegen aan de feeststemming. Vocaal en op gitaar ondersteunend was Nathan King. Nee, het oudere publiek kende de nieuwe EP Sirens – de aanleiding voor de tour – nog niet echt. De oudjes als Love Games, Lessons In Love en The Sun Goes Down zongen heel wat makkelijker mee.

Level 42 Setlist Burgerweeshuis, Deventer, Netherlands 2014, Sirens 2014 Tour
Vlak voor de buigingen voor het publiek kregen mannelijke fans nog wat handdrukken en kon één vrouwelijke fan de status “op de mond gezoend door Mark King” gaan delen. Een enkeling stond buiten te mopperen onder meer Running in The Family gemist te hebben. Tja, hoe vat je drie decennia in twee uren samen, terwijl je je nieuwe album wilt promoten?! Zelf genoten van het vakmanschap en de trip down memory lane. De setlist in Spotify beluisteren kan ook: