Van Low Car Diet naar Dag van de Duurzaamheid

lowcardietlogoVan 10 september was het een maand lang op Low Car Diet. Dit initiatief van Urgenda met een aantal vervoerders en grote bedrijven beoogt de forens bewuster van alternatieven voor de auto te maken. Trein, bus en metro of thuiswerken zijn al lang bekend, de OV-fiets, OV-scooter, Greenwheels auto, Regus flexwerkplekken minder. Meer dan 100 bedrijven en een recordaantal van 1094 deelnemers, waaronder 100 directeuren, doen mee aan Low Car Diet 2014. De afgelopen 2,5 jaar reis ik zelf voornamelijk via OV naar klantlocaties in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Bij de vorige projectopdracht kon ik bijna wekelijks 2 dagen thuiswerken. Momenteel is 5 dagen per week aanwezigheid bij het projectteam gewenst. En aan de afwezigheid van een NS station in Balkbrug zelf, doe je ook niets.

Belofte maakt schuld

Een NS Business Card 1e Klas Dal Vrij abonnement gaf me een maand lang de gelegenheid mijn “normale” 2e klas Business Card thuis te laten en de 1e klas te verkennen. De beloften van Urgenda aan deelnemers van het Low Car Diet:

 • een maand lang gratis* reizen met duurzamer vervoer
 • een structurele besparing op mobiliteitskosten
 • tijdwinst door gratis* te vergaderen op locatie of thuis te werken
 • realiseer concreet duurzame ambities  en verminder CO2-uitstoot
 • een gezondere levensstijl
 • meer ontspannen reizen: reistijd wordt eigen tijd

Per punt mijn kanttekeningen:

 • mijn werkgever krijgt gewoon de factuur gepresenteerd voor dit duurzamer vervoer; en verrekening vanuit de totale mobiliteitsvergoeding voor mij is er ook gewoon.
 • afhankelijk van het reispatroon vóór het dieet kan er verschil zijn. In mijn geval bespaarde ik wekenlang 0% CO2 uitstoot of kosten. Die kreeg ik in weinig motiverende emails met dashboards toegestuurd. Een andere communicatie, namelijk aanmoedigen het milieuvriendelijke reispatroon vast te houden, was aardiger geweest.
 • Zolang je kunt vergaderen op een Regus locatie of NS Lounge, danwel thuis kunt werken, is er tijdwinst te halen. In de afgelopen weken voor mijzelf helaas niet.
 • De NS Business Card is enkele jaren gecombineerd met de leasewagen als concrete maatregel brandstofkosten te drukken en CO2 uitstoot te verminderen. Eens!
 • Gezondere levensstijl bij kwartier autorijden naar Ommen, staan in de Arriva trein, sprinten naar NS trein, uur zittend werken, sprinten naar de bus, staan in de bus, kantoorwerk, sprinten naar de bus, zittend in bus naar station, sprinten naar de NS trein, een uur zitten in de NS trein, rennen naar de Arriva trein, kwartier zitten in de Arriva trein en weer kwartier naar huis autorijden?
 • Reistijd is doorgaans al eigen tijd, tenzij je kunt werken. Dat doe ik ‘s morgens een uur lang; tijdens de busritten kan ik via 4G de mail / feeds ook bijwerken. Op de lange afstanden is openbaar vervoer wel ontspannender dan zelf autorijden. De afhankelijkheid van niet meer samenwerkende vervoerders is niet ontspannend!

 • Er zijn veel mogelijkheden om milieuvriendelijker van en naar je werk te komen. Omschakelen moet wel natuurlijk en vlot kunnen. Voor meer complexe dagen met werk op 2+ locaties en overstaps tijdens woon-werkverkeer zit ik niet te wachten op nog meer planwerk, schakels en afhankelijkheid van anderen en andere middelen. Hoe vlot is die scooter, deel-auto, fiets, etc. echt op te pikken in bijvoorbeeld Utrecht CS of Zwolle? Kan ik ‘m ‘s avonds op Utrecht Leidsche Rijn of Ommen achterlaten?
Indrukken uit het veld

https://twitter.com/Andy_Engel/status/509617726575611904

10 oktober Dag van de Duurzaamheid

Logo TOTAALVrijdagmiddag 10 oktober tijdens de Dag van de Duurzaamheid is van 15-17u het slot ‘event’ bij NS op kantoor in de Katreinetoren op station Utrecht Centraal. Prijswinnaars (de grootste bespaarders) worden bekend gemaakt, ervaringen uitgewisseld. Tevens wordt er vooruit gekeken hoe de bedrijven hun mobiliteitsbeleid structureel kunnen verbeteren. Het event is van 15-17u, dus alleen voor de deelnemers die daarvóór alweer duurzaam hun opdracht- of werkgever mogen verlaten. Laat ik nu net vrijdag willen thuiswerken, voor het eerst sinds enkele maanden 🙂