Transatlantic – KaLIVEoscope

Transatlantic - KaleivoscopeTransatlantic, de progressieve supergroep van Neal Morse (ex-Spock’s Beard), Mike Portnoy (The Winery Dogs, ex-Dream Theater), Roine Stolt (The Flower Kings) en Pete Trewavas (Marillion) is na het winnen van de 2014 Progressive Music Award voor Album of the Year voor Kaleidoscope terug met hun nieuwe live album KaLIVEoscope! Live opnames voor dit album werden afgelopen maart in Keulen gemaakt. Er zijn diverse versies uitgebracht (3CD + DVD Digipak, blu-ray, 2DVD’s + 3CDs + BluRay). Zelf kocht ik de blu-ray bij Bol.com. Zeven nummers lijkt weinig, maar zowel The Whirlwind Medley als Kaleidoscope klokken elk een half uur. Opener Into The Blue 26 minuten en My New World 17. De andere nummers (Shine, Beyond The Sun, We All Need Some Light en Black As The Sky zijn relatief kort). Het duet tussen Neal Morse en Roine Stolt is meegenomen in de concertregistratie. Als toegift de nog 26 minuten durende medley van All of the Above en Stranger in Your Soul. De beelden zijn haarscherp, de groothoeklenzen op de camera’s bij de drumkit en toetsenborden geven extra’s. Het publiek is alleen collectief in beeld, individuele fans niet echt. Het draait om de muziek van Transatlantic die zo makkelijk en natuurlijk gespeeld lijkt. Petje af!

De blu-ray bevat opnamen van achter de schermen bij de tour, een interview met de band en drie extra liedjes van het concert in Tilburg op 13 maart 2014: de cover van The Moody Blues hit Nights in White Satin, en twee nummers samen met ‘the legendary’ Thijs van Leer (Focus) op toetsen en dwarsfluit, Sylvia en Hocus Pocus. Ik was op 14 maart bij het concert, helaas zonder Van Leer. Je hoeft dus bij de concertopnamen niet het publiek af te speuren om me te zien.