Speel een muziekinstrument om je hersenen te trainen

Muziek is krachtig. Denk aan het overbrengen van emoties, in beweging zetten, tot rust brengen of behoorlijk opwinden. Neurologen hebben er hun handen vol aan. Een aantal jaren geleden las en besprak ik Oliver Sack’s Musicofilia, waarin de effecten van muziek op beschadigde hersenfuncties wordt beschreven in een aantal praktijksituaties.

Onlangs werd ik getipt op de TED ED les van onderzoeksterĀ Anita Collins. Bij hersengymnastiek denk je misschien in eerste instantie aan het oplossen van kruiswoordpuzzels of sudoku’s. Het bespelen van een instrument blijkt zoveel hersenfuncties direct en simultaan in te zetten, dat je je haast zou schamen als je vroeger het aanbod van je ouders om op piano- of blokfluitles afgeslagen hebt. Gelukkig kan ik naast nog altijd de blokfluit aardig overweg op witte en zwarte toetsen šŸ˜‰