Schiller – Symphonia

      No Comments on Schiller – Symphonia

schiller symphoniaOp 8 juli 2014 trad de Duitse toetsenist Schiller met het Symhhonic Pop Orchestra, gedirigeerd door Frank Hollmann op in de open lucht bij de Gendarmenmarkt in Berlijn. Het afsluitende concert van de Schiller meets Classic tour na het uitkomen van Opus (2013) is vastgelegd op Symphonia. Er zijn diverse uitvoeringen. Zelf kocht ik alvast in de voorverkoop via Amazon Duitsland de limited super deluxe editie met 2CD, DVD en blu-ray in één bundel.

De beide audio CD’s bevatten samen 24 tracks. Hits als Sehnsucht, Ein Schöner Tag en Das Glockenspiel werden opnieuw gearrangeerd door Hollmann. De eigen band werd gereduceerd tot Christopher Von Deylen (toetsen), Cliff Hewitt (elektronisch drumstel) en Martin Roberts (toetsen). Zoals gebruikelijk was ook een keur aan artiesten uitgenodigd met wie Christopher von Deylen de liedjes opnam: Midge Ure (Ultravox), de Zwitserse Jaël, de Russische sopraan Eva Mali, Der Graf (Unheilig). In de box is ook een hard cover fotoboek opgenomen. Intussen heb ik een rijtje van deze Schiller boeken staan. Op Spotify verscheen 20 oktober een tot 18 nummers teruggebrachte te streamen versie.

In plaats vanaf de computer zijn de galmen live van Eva Mali in Ein Schöner Tag beter. Getooid in een lichtblauwe, deels doorschijnende jurk en met Italiaans masker op in de videobeelden. Diepe bassen en drums zijn in deze track wat afgestompt afgemixt. Verderop is Mali horen in Schiller’s bewerking van Solveig’s Song uit Grieg’s Peer Gynt. Je zou met een orkest erbij meer tracks van Opus (2013) verwachten, maar de setlist is een soort ‘best of’ van het Schiller repertoire. De strijkers hebben hun meerwaarde ten opzichte van de gesynthetiseerde in Hochland of Desert Empire die zo extra filmisch klinken. Soms pakken strijkers of blazers geslaagd de melodielijn over, zoals in Playing With Madness, soms toch nog Schiller zelf nog dubbelop, zoals in Lichtermeer. Blazers grijpen met name in op Schiller.

Het samenspel tussen de band en het orkest pakt goed uit in het up-tempo Ruhe. Door een aangepaste ritmesectie is het doorgaans vlotte Das Glockenspiel nu haast een tv-tune geworden. En in Sommernacht regeert nog de electronica. Het ruim 6 minuten durende Sehnsucht krijgt zelfs een reprise. De vocale bijdragen zitten op het al genoemde Ein Schöner Tag in de 2e helft van de set c.q. 2e CD. Jaël op Tired, Unheilig in een unieke live-uitvoering van Sonne en Midge Ure in Let It Rise. Twee grappen aan slot: Vienna (Ure’s Ultravox werd er bekend mee) en Berlin Berlin als tegenhanger van Berlin Moskau en Berlin Bombay, die ook uitgevoerd werden. Een soort ‘home sweet home’. En tussendoor heb je kunnen genieten van bijvoorbeeld Desert Empire, White, Tiefblau, Leben…I Feel You en Nachtflug.

https://www.youtube.com/watch?v=DlO1XWz8wF4

De inhoud van de DVD en blu-ray zijn gelijk (alle 24 nummers) op de beeldkwaliteit na, natuurlijk. Nadruk in het beeldmateriaal ligt op het in beeld brengen van het samenspel tussen band en orkest. De lichtshow is zeer eenvoudig voor Schiller-begrippen. Stereo en 5.1 DTS surround mixen, een making of, audio commentaar en een elektronisch fotoboek maken Symphonia af.