Hetty Lalleman – Is Dit Onze Vader?

Is dit onze vaderMet het grootste gemak stellen christenen de Bijbel van kaft tot kaft als Gods woord te aanvaarden. En toch slaan veel gelovigen het Oude Testament liever over in hun leesrooster, wordt er in evangelische gemeenten opvallend weinig uit het Oude Testament gepreekt en voelen discussies over de toepasselijkheid van al dat geweld, oordelen, wraakpsalmen en honderden wetten en regels hoogst ongemakkelijk. Hetty Lalleman trok de stoute schoenen aan en leverde een prettig leesbaar Nederlandstalig boek over de onderliggende principes, de rode draad in het Oude Testament en de scherpe contrasten tussen het volk Israël en de omliggende volken. Eerder dit jaar las ik Sex and Violence in the Bible van Joseph W. Smith III. Smith had wel een tekstverklarende insteek, maar bood minder een doorkijk naar het Nieuwe Testament. Lalleman beschrijft de verschillen tussen de regels voor koningschap en de praktijk in het toenmalige Midden-Oosten, de godsdienstige gebruiken van omliggende en Kanaänitische volken en de scherpe afkeer die God daarvan heeft en de beoogde heiligheid van Zijn volk. Puzzelstukken vallen op hun plek. Lezen in de context, kritisch naar verschillende bijbelvertalingen kijken en tekst met tekst vergelijken blijven noodzakelijke hulpmiddelen. Lalleman vergelijkt meermalen de oudtestamentische teksten met de inscripties op bijvoorbeeld Assyrische kleitabletten die je bijvoorbeeld in het British Museum in Londen kunt bekijken.

God blijkt helemaal geen tiran, maar een Vader die het beste met Zijn kinderen voor heeft. Die jaloers is en géén andere nepgoden naast zich aanbeden wil hebben. Die zonde serieus neemt en overvloedig genade geeft. De Vader die in de ballingschap van de joden hoop biedt, géén ruimte biedt aan racisme of superioriteit en andere volken evengoed in zijn heilsplan opgenomen heeft. Elk hoofdstuk bevat verdiepingsvragen om gesprekken in een kleine groep, studiekring op gang te brengen.

Over de auteur
Hetty Lalleman studeerde theologie in Utrecht en promoveerde op een studie over het boek Jeremia aan Wycliffe Hall, Oxford. Ze is docente Oude Testament aan Spurgeon’s College, Londen. Van haar hand verschenen boeken over ethiek in het Oude Testament en verschillende commentaren op het boek Jeremia.