Flying Colors – Second Nature

      1 Comment on Flying Colors – Second Nature

flying colors 2nd natureNa het welluidende, maar titelloze debuut (2012), doet de opvolger Second Nature, van progressive rock supergroep Flying Colors (Steve Morse, Mike Portnoy, Dave LaRue, Casey McPherson, Neal Morse) daar niet voor onder. Opener en afsluiter zijn echte epics. Open Your Eyes klokt ruim 12 minuten, Cosmic Symphony bijna 12. Opvallend is het heldere pianospel en de ruimte in de opbouw. Ach, en zoals dat gaat, zit je binnen de kortste keren in zwiernde gangen over het synthesizer toetsenbord, uitgebreide gitaarsolo’s en opdrijvende baspartijen. Portnoy slaat zijn slag; hij kan alle ritmes aan. De mannen dromen in kleur over de toekomstige, betere wereld. Eerst nog de rauwe, rappe rock in Mask Machine, tevens eerste single van het album. Een masker kun je lange tijd ophouden. Bombs Away grijpt terug op bluespatronen. Shane Borth speelt op het nummer viool mee. De chemie tussen de mannen werkt goed uit, in zowel de toegankelijke als ballad startende The Fury of My Love, waar Chris Carmichael viool speelt. Progrock met orgel en gitaar in battle in A Place in Your World. Opnieuw glashelder pianospel in de opening van Lost Without You. De gelaagdheid is plezierig. Elke luisterbeurt opnieuw. Handdrums van Eric Darken op het folksy, en vanaf het refrein toch weer rockende One Love Forever. In de laatste 2 nummers, De als moderne hymne uitgeschreven Peaceful Harbor en het al genoemde Cosmic Symphony (in drie delen: Still Life of the World, Searching for the Air en Pound for Pound) zijn The McCrary Sisters als achtergrondzangers te gast.

In de deluxe editie werden naast een t-shirt 2 elektronische bonus tracks uitgedeeld

  • Hallelujah (Live from London), opgenomen op 21 september 2012 tijdens de eerste tour
  • One Love Forever (Acoustic).

DVD companion

De begeleidende DVD in het pakket bevat de muziekvideo bij Mask Machine en A Place in Your World, uitgebreide interviews met de bandleden en een track-by-track commentaar, plus de album trailer.

En aanstaande donderdagavond 9 oktober geniet ik live in 013 Tilburg van het concert van Flying Colors. Daarna een concertverslag!