10e kleurentocht SWOS rond Zwartsluis

10e Kleurentocht SWOS Pas op de ram op grasdijk langs Zwarte WaterDe Stichting Wandelorganisatie Staphorst (SWOS) ging vandaag meer dan over de gemeentegrens. Start en finish van de 40km tocht was bij Hotel Zwartewater in Zwartsluis met een fraaie route door de gemeentes Zwartewaterland, Steenwijkerland en de Noordoostpolder. Om 8u de gebruikelijke drukte om een routebeschrijving te bemachtigen en op stap te gaan. De meeste wandelaars zie je na een kilometer al niet meer terug. De eerste stukken slingeren we tegen de klok in (vannacht wordt de klok zelf pas teruggezet) door en om het waterrijke Zwartsluis zelf. We passeren jachthavens aan de zijtakken van het Meppelerdiep, de Koninklijke Buisman fabriek (“Wie gebruikt er nog Buisman? Sinds de crisis wij niet meer!” opgevangen in het voorbijgaan), de Piepertkolk en de Arembergersluis. 10e Kleurentocht SWOS Zon breekt door langs Zwarte WaterVoorbij de begraafplaats Aremberg is het glibberen richting de dijk langs het Zwarte Water. De 20km wandelaars mogen het veer heen en weer naar Genemuiden nemen, de 30 en 40km wandelaars gaan net vóór de pont rechtsaf over de grasdijk, het Zuiderzeepad langs het Zwarte Water tot op de Open Swolle. De volgende herfstkleur ondergrond dient zich aan: zandkleur van een weg in aanbouw met rivierklei aan de linkerhand. Verder over de Wendelerdijk naar de Kadoelersluis tussen het Zwarte Water en het Kadoelermeer, waar een eerste rustpost is ingericht met koffie en speculaas.

De 40km route gaat aan de Noordoostpolder over de grasdijk langs het Kadoelermeer. In het Voorsterbos is het slingeren over smalle paden. In omgekeerde richting zijn pijlen van AV-NOP, ook een wandelvereniging uitgezet. Enkele groepjes wandelaars zijn op afstand te horen. In het nog relatief jonge bos zijn veel paddenstoelen te zien. Over het Kadoelerveld naar de Voorstersluis en het Gemaal Smeenge die de veel lager gelegen Zwolse Vaart verbindt met het Vollenhoverkanaal en Kadoelermeer. Dan een slinger door het Waterloopbos in herfsttinten. Halverwege neem ik mijn 2e rust.


Na het bos weer een grasdijk richting de stad Vollenhove. In het oude stadscentrum is de organisatie neergestreken in café-bar Saantje. In het park Old Ruitenborgh en de ruïne Toutenburg zijn vrijwilligers bezig hindernissen met boomstammen, touwen en banden op te richten. Wandelen heeft mijn voorkeur. Langs de plaatselijke sportvelden is het nu rechtdoor naar de Noordwal, de dijk aan het Kadoelermeer. Linksom door de koeienpoep, de boerderijen langs de Wendelerweg naar het bos Hoge Land van Vollenhove en de buitenplaats van Sint Jansklooster. 10e Kleurentocht SWOS Watertoren Sint Jansklooster 2Stukken bos brengen me op camping Het Kamper Erve. Voor de liefhebbers was er een rustplaats ingericht. Ik rust zelf op een wandelbank iets verder bij Kadoelen. Leuk paadje tussen De Hoogte en Kadoelen terug, ook het Vitens waterwingebied bij de (voormalige) watertoren van Sint Jansklooster, nu Natuurmonumenten bezoekerscentrum De Wieden is mooi. Een groep Solex-rijders doet er moeite hun rijwiel weer aan de praat te krijgen.

Voor extra suikers heeft SWOS Arie Kisteman op pad gestuurd met koeken om de lange stukken langs Barsbeek en Woldweg plezierig door te komen. De concurrentie van andere wandelverenigingen – naast de al genoemde AV-NOP was de FLAL rond Appelscha actief, er zijn bij de Kleurentocht nu zo’n 300 deelnemers, heeft positieve kanten. Koekjes mogen per twee 🙂 Met Zwartsluis en dus het eind in zicht stapt het nog lekker door. Via de haven aan het Zwarte Water wacht de finish en de evaluatie van de tocht met de organisatoren.