Tocht om de Noord 2014 dag 2: wandelen van Thesinge naar Zuidhorn

Molen Germania ThesingeNa gisteren de omgeving tussen Surhuisterveen en Zuidhorn in het Groningse Westerkwartier verkend te hebben, ging de 2e dag van de 9e editie van de Tocht om de Noord van Thesinge ten oosten van Groningen met een lus om de provinciehoofdstad heen naar zalencentrum Balk in Zuidhorn. Opnieuw vroeg op om 6u klaar te staan voor de bus vanuit Zuidhorn naar Thesinge om vanaf de Molenweg (hoe kan het anders op de tweedaagse zoektocht naar de ziel van de Groninger molen) het 41km parcours te gaan wandelen. Het ondanks hebben van hoge startnummers toch meereizen met bussen voor deelnemers met lage startnummers noodzaakte de organisatie vanochtend tot controleren van startnummers van de groepen voor elke bus. Dan nog is het verbazingwekkend hoeveel wandelaars de doorgang blokkeren en met de neus vooraan blijven staan, hoewel ze nog lang niet aan de beurt zijn. De buschauffeur wist vandaag wel de weg. En zo kon om 7u het wandelen beginnen.

Thesinge – Adorp

Pedaalpad door BeijumVanuit Thesinge door de korenmolen Germania en de klooster- of Felicitaskerk naar Noorddijk en de Noordermolen, net buiten de oostelijke stadswijk Lewenborg, waar ik van 1990-1995 in de Sloep woonde. Gestart in het donker loop je binnen een half uur in het licht. In mijn studietijd was wat nu natuurterrein Kardinge heet nog gewoon agrarisch gebied. Nu lopen diverse betonnen fietspaden en schelpenpaden voor de wandelaars langs de tochten en brede sloten. Een hardgekookt ei voor de wandelaars die vervolgens over het Pedaalpad door de groene zone dwars door de bloemkoolwijk Beijum liepen. In mijn studietijd kampten zowel Lewenborg als Beijum met drugsoverlast. In Beijum kwam ik zelden. Nu met het groen 25 jaar ouder kijk je toch heel anders naar deze wijk. Molen Koningslaagte tussen Zuidwolde en AdorpAan de andere kant, bij een sluis in het Boterdiep staat de Hornbach aan de overkant. De route ging noordwaarts verder, langs het Boterdiep met even verderop links molen ‘t Witte Lam. De molenaar gaf de wieken net een zet. In Zuidwolde een eerste rust bij eetcafé Moeke Vaatstra. Tijdens de autopuzzeltocht op de Economentop 2014 was ik er ook. De wc wist ik nog soepel te vinden.

Over asfaltwegen ging het westwaarts naar Adorp en koren- en pelmolen Aeolus. Eerst vóór de spoorwegovergang nog door de molen Koningslaagte. De Aeolus zag er troosteloos en verwaarloosd uit. Hier ook geen bezichtiging, wel het startpunt van de kortere afstandlopers bij restaurant ‘t Witte Hoes.

Adorp – Garnwerd

Van Adorp kronkelden we over verharde wegen met het Reitdiep mee via de buurtschappen Hekkum en De Raken naar Garnwerd. Van tijd tot tijd water, een versnapering en bijvoorbeeld live drumspel. Verder: wijdse uitzichten. Daar aan de overzijde van het Reitdiep een rust bij Garnwerd aan Zee met uitzicht op molen De Meeuw.

Garnwerd – Zuidhorn

Kerk Saaksum 2Garnwerd heeft knusse straatjes, een mooie kerk en vriendelijke inwoners. Een onverhard Ommetje (Garnwerd – Aduarderzijl), het Aduarderdiep over naar Feerwerd, waar korenmolen Joeswert en een fraaie kerk staan, oude straatjes uitnodigen foto’s te maken.

Boer zoekt Gemaal in OldehoveIn Ezinge geen molens, wel een mooie kerk op een wierde en museum Wierdenland, waar vriendelijke dames me graag naar binnen willen hebben. Dat doe ik later wel een keer met gezin zonder drang om door te lopen. In Saaksum opnieuw een mooie kerk op een wierde en een gang door het dorpshuis. Oldehove had diverse deuren open staan voor de wandelaars: van loonbedrijf Mechielsen, molen De Leeuw, het dorpshuis, de brandweerkazerne en molen Aeolus. Terwijl ik er een gratis poffertje nam, werd ik aangesproken door een acteur-molenboer die een gemaal zocht.

Mijn pronkjewail voor Tocht om de Noord 2014Meer acteurs waren te vinden op de meanderende asfaltwegen tussen Oldehove en Noordhorn. We werden op okselfris gecontroleerd, mochten helpen wieken draaien, konden terecht bij een complimentenloket of koffie malen. In Selwerd, Noordhorn was het dorpshuis open, konden we bij molen Fortuna alvast wat zien van de de 28-30 augustus 2015 na te spelen Slag bij Noordhorn, terwijl de muziek vanaf de omloop klonk. De brug over het Van Starkenborghkanaal tussen Noordhorn en Zuidhorn stond open en bracht zo wandelaars dichter tot elkaar. Op De Gast in Zuidhorn het stamppottenbuffet in zalencentrum Balk van ver te ruiken.

Een pronkjewail omgehangen was de keuze uit stamppotten voor mij niet moeilijk.


Het lopen ging beter dan gisteren, het weer was goed, hoewel minder blauw aan de hemel. Volgend jaar bij de 10e editie van de Tocht om de Noord hoop ik er weer bij te zijn!


Let op: mijn gps track is door het @trip PC behoorlijk afgestompt. Van de 41km is 37,5km overgebleven zo. De officiële route van de organisatie is netter.