Tocht om de Noord 2014 dag 1: wandelen van Surhuisterveen naar Zuidhorn

Wandelaars Tocht om de Noord 2014 dag 1 in ochtendmistWaar vorig jaar de tweedaagse Tocht om de Noord van zuid naar noord liep, was de oost-west as dit jaar aan de beurt. Thema voor de route Ontdek de Ziel van de Groninger Molen!. Finish beide dagen in zalencentrum Balk in Zuidhorn. Vanochtend betekende dat om 4.45u in de auto naar Groningen om als #291 in de eerste bussen tussen 6 en 6.15u naar de startlocatie in Surhuisterveen vervoerd te worden. Net als vorige week naar Amsterdam ook vanochtend naar Groningen een kleine wereld vanwege de mist. Parkeergelegenheid genoeg in Zuidhorn, dat is prettig.

Eerst met de andere wandelaars na 6u luisteren naar de burgemeester van Zuidhorn en samen het Grunnens Laid zingen. Het inschepen in de bussen ging niet vlot, inclusief de zeer Hollandse taferelen van vooral niet instructies als ‘bus van achteren opvullen’ opvolgen en het bezet houden van stoelen voor mensen die niet komen opdagen. Vervolgens een busschauffeur die het centrum van Surhuisterveen niet wist te vinden. Al met al pas rond 7.10u de eerste stempel bij de start in het Raaisbewies.

Surhuisterveen – Sebaldeburen

Molen Koartwald Surhuisterveen 2Vanuit het brasserie Kolkzicht in het centrum van Surhuisterveen, nota bene net over de provinciegrens in Friesland gaat het via de herstelde korenmolen Koartwâld naar Opende. Na theethuin Schots en Scheef het 1,4km lange Blote Voetenpad. Glibberen over gladde bruggen, behendig over het natte gras en langs plassen, en onderwijl genietend van de opgaande zon, de paarden, schapen en Schotse Hooglanders in de mist. Het Peebos en het natuurgebied Doezumermieden brengen me via de houtzagerij J. Broekhuis in Doezum. Kerk Doezum Tocht om de Noord 2014 dag 1De Sint Vitus Kerk bestaat uit drie bouwdelen. Binnen houd ik een eerste rust na een volgende stempel gekregen te hebben.

Noordwaarts gaat het langs de Oude Lauwers, hier de grens tussen Friezen en Groningers. In Grootegast bezoeken we een chrysantenkas bij Tuincentrum Drint, is er van alles te proeven, en duiken we het oudste huis van het dorp in, waar nu een sauna en massagepraktijk Beautiful You gevestigd is. Via de tuin het dorp weer in, door het park Notaristuun de coulissenlandschappen richting Lutjegast. Hier draait alles om ontdekkingsreiziger Abel Tasman, het struunen en reclame voor de Abel Tasman Struuntocht 2015. Zigzaggend door de weilanden en onverharde paden is het vandaag wel een route ‘in mijn straatje’. Langs de Grootegaster Tocht naar Molen De Eendracht en Sebaldeburen.

Sebaldeburen – Zuidhorn

Het poldergemaal De Eendracht (ook een molen natuurlijk) was opengesteld. Waterschap Noordvesterzijl daagde de wandelaars uit een ‘dijkselfie’ te maken.

Goed, ik ben de beroerdste en zeker de enige niet die de front camera uitprobeert.

In Sebaldeburen gaat de route door het Hamermuseum in boerderij Bonnema. Een enorme verzameling machines en gereedschappen, helaas verstoft en zonder uitleg of toelichting. In de dorpen Oldekerk, Niekerk en Faan is er veel vertier en worden we regelmatig voorzien van een hapje en drankje. Acteurs zoeken op dit stuk wandelaars die met vlaggetjes zelf voor molen willen spelen, anderen – met een wiek door het hoofd zoekend naar paracetamolen. De man die vorig jaar de vitrine met zoekgeraakte stukken bij een kasteel bewaakte, poseerde nu bij een bord ‘hier stond geen molen’.


Evengoed kan ik chocomel drinken, ringwerpen naar wieken bij een boerderij, desgewenst Clazina ijs, steekijs, Kaldi koffie kopen, consumpties ten goede laten komen aan diverse goede doelen, of gewoon genieten van de nazomerzon. Eerst nog via Briltil heel Zuidhorn door. In de Albert Heijn wordt een Westerkwartiertje (kruidenbitter) uitgedeeld, verderop worden we bewonderd door bejaarden op het terras van diverse woonvoorzieningen voor ouderen. Aangekomen bij Balk is er tomaten- of bruine bonensoep. Samen met cola en een halve liter vruchtensap gaat dat er best in!

Weer aangekomen bij de auto, blijkt het Gronings noaberschap wel heel letterlijk op te gaan. M’n auto stond zo ingeklemd in een schuine punt van de parkeerplaats, dat ik eerst moest wachten tot minstens één andere auto achter me weg was. Dat duurde gelukkig maar een kwartier. Morgen deel 2.