Stripmuseum en binnenstad Groningen

Wandelbank voor hoofdstation GroningenEen leuke middag uit hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Marianne (11) had nog wat musea op haar verlanglijst staan. Prima, daarom hebben we Museumkaarten aangeschaft. En de aangepaste NS Business Card voor het Low Car Diet verzorgde de kans 1e klas van Hoogeveen naar Groningen te pendelen. Railrunner kaartje van €2,50 is namelijk – mits het kind begeleid wordt door een betalende 18+’er, ook in de 1e klas geldig.

Stripmuseum

Marianne stelt Stripschrift edities in Stripmuseum GroningenHet Stripmuseum opende 10 jaar geleden de deuren in een toen nieuwbouwcomplex aan de Westerhaven, dichtbij de A(a), op 10 minuten lopen vanaf het hoofdstation of de Grote Markt. McDonald’s beneden, Mediamarkt om de hoek, parkeergarage voor de liefhebbers. Toen waren we er al een keer met Johan (nu 15) en Henriëtte (nu 13) geweest. Sluiting van het museum was eerder dit jaar bijna een feit. Gelukkig kan het museum op de huidige locatie nog tot 2017 blijven. Daarna verhuist het naar in aanbouw zijnde Forum op de Grote Markt. Dat moet een cultuurhuis met landelijke uitstraling worden. Onder meer de Bibliotheek Groningen, filmtheater ForumImages, Debatcentrum Dwarsdiep en de Volksuniversiteit krijgen een plek in het nog te bouwen pand.

Ook zonder het op één van de banken of zitjes kruipen met een echt stripboek of tekenfilms kijken lukt het prima een uur door te brengen in het Stripmuseum. De geschiedenis, achtergrond van de tekenaars en de belevenissen van bijvoorbeeld Jan, Jans & de Kinderen, Elsje, SigmundAgent 327, Donald Duck, Sjors & Sjimmie en Paulus de Boskabouter. Maar ook Stripschrift, Nickelodeon en manga strips krijgen aandacht. Marianne deed de speurtocht, tekentalenten kunnen in het atelier terecht, diverse apparaten en schermen om zelf aan knoppen te zitten, zijn er ook.

Binnenstad

Rondje binnenstad Groningen, ook op een koopzondag zoals vandaag, is altijd gezellig, Van het A-Kerkhof, Vismarkt tot op de Grote Markt met markten en bedrijvigheid. Een rondje Oude Boteringestraat, Broerstraat (alma mater Rijksuniversiteit Groningen, Academiegebouw, Universiteitsbibliotheek), Oude Kijk in ‘t Jatstraat (desgewenst Universiteitsmuseum), Kromme Elleboog en dan naar de Grote Markt is leuk.

Gino's IJssalon Gedempt Zuiderdiep GroningenDe tribune tegenover het stadhuis geeft goed zicht op alle mensen, de cafés en de nieuwbouwlocatie van het Forum. De Herestraat met de grote winkels of juist de kleinschaligheid van de winkels in de Folkingestraat, in ons geval een ijsje bij Gino’s IJssalon aan het Gedempte Zuiderdiep. Allemaal prima te belopen, vóór het Peerd van Ome Loeks je bij het station weer opwacht.

Heb je meer tijd of andere voorkeuren, denk dan aan bijvoorbeeld:

  • stadsrondvaart met Kool
  • het Groninger Museum. Moderne kunst, misschien vinden de kinderen het niets, wellicht leren ze ervan, mogen ze hun smaak onder woorden brengen. De architectuur, gebouwen in en over het water vinden kinderen vaak al heel interessant. Museumkaarthouders hebben gratis entree.
  • Noordelijk Scheepvaartmuseum aan de Brugstraat, dichtbij het Stripmuseum. Museumkaarthouders hebben gratis entree.
  • en voor 2015: Proeven in Groningen.