Staphorster Diekloop vanaf De Koperen Hoogte

Melkrek Oude Rijksweg 511 Staphorster Diekloop 2014De Stichting Wandelorganisatie Staphorst (SWOS) bestaat 10 jaar en organiseerde vandaag een speciale jubileumtocht door de lintdorpen Rouveen en Staphorst. Waar 750 deelnemers in eerste aanleg het maximum was, kon de organisatie uiteindelijk 1.000 mensen plezieren en was de tocht toch echt volgeboekt. Vanwege de logistieke uitdaging die de paar liften in het hotel / restaurant De Koperen Hoogte met draaiend restaurant La Tour boven zouden geven, was de ontvangst van de wandelaars beneden. Op eigen gelegenheid konden belangstellenden wel boven genieten van het uitzicht. Het in kleine groepen om de 20 minuten laten starten pakte goed uit. Zo kon het bestuur gekleed in de traditionele mannendracht de wandelaars nog even verstaanbaar toespreken aan de start.

Wandelaars welkom bij museumboerderij Staphorster Diekloop 2014De bewoners van Rouveen en Staphorst hadden hun best gedaan. Antieke auto’s, motorfietsen en tractoren waren van stal gehaald. De pompoenen lagen er gekleurd bij, evenals de buiten opgehangen was. Aangeveegde stallen en traktaties te over. Van Staphorster rolletje bij d’Olde Skoele, kaas van rode pesto bij CZ Rouveen, warme gehaktballetjes bij eetcafé De Japperij en uitaanscentrum Kisteman, thee, koffie, cola, ranja, roombroodje en schepijs tot versgebakken kniepertjes en pannenkoeken. Het zigzaggen rond de Diek (Oude Rijksweg in Rouveen, Gemeenteweg in Staphorst) bracht me in schuren vol antiek, de Hervormde Kerk in Rouveen, achterafpaadjes met opgezette vossen en kunstzinnig vruchtwater. Vriendelijk groetend en in voor een praatje was zo ongeveer iedereen wel. “Ie kom nie van Rouveen” klonk het overtuigd. Balkbrug was dan toch wel gelijk aan ‘goed volk’ 😉

Molen De Leyen aan Gemeenteweg Staphorster Diekloop 2014Het was ook Open Monumentendag. De in Rouveen en Staphorst te bezichtigen monumenten waren bijna allemaal opgenomen in de wandelroute, hoewel ik die eigenlijk allemaal heb laten schieten. Wel nam ik een kijkje bij de verzamelde Lanz tractoren, een kalverkeuring (ter voorbereiding werden de kandidaten letterlijk in de was gezet, de staarten met hairspray in model gebracht en aandachtig geborsteld), de dwarsdeelboerderij Hendrick de Keijser, speelde ik Oudhollandse spelletjes bij Jan Troost, fotografeerde ik de door Aaltje Troost bestipte klompen, bekeek ik miniatuurversies van de Staphorster boerderijen in ‘t Koetshuus en draaide ik met een broodje kroket op het rad van fortuin achter zalencentrum Spoorzicht. Molen De Leyen tussen Staphorst en Halfweg was opengesteld, dus hier naar boven geklommen.

De 15 km wandelaars moesten langs voormalig werkkamp Beugelen – in april 2012 combineerde ik verschillende werkkamplocaties tot een alternatieve etappe van het Westerborkpad – door tot 18,7km een rust bij restaurant Het Vergulde Ros in het buurtschap Halfweg was ingericht en de bezemwagen terug genomen kon worden.


De aangelegde energievoorraad kon verbrand worden op de 2e helft vanaf Halfweg door de boswachterij Staphorst, langs de Zwarte Venen en de Zwarte Dennen richting Punthorst. Bekende stukken uit andere (SWOS) wandeltochten, deels over het Jacobspad, Maarten van Rossumpad en de Loop van de Reest. Mijn wandeltempo kon er flink omhoog, de eerstvolgende rustmogelijkheid was bij voormalig werkkamp ‘t Wiede Gat, waar motorcrossers van AMBC Staphorst plezier hadden. Een eind verderop langs de Tiphoeksweg bij pluimveebedrijf Piel werd ‘alles ei’ getrakteerd. Lokaal verkooptalent smeerde me met succes zelfgemaakte advocaat aan (voor mijn schoonmoeder). De laatste paar kilometers gingen langs de eendenkooi (de kleinste van ons land) en de Bisschopsschans en coöperatie Samenwerking aan de Lichtmisweg terug naar de Koperen Hoogte.


Als aandenken een verjaardagskalender van de SWOS mee met foto’s van het traject. Complimenten voor de organisatie. Ik kan me voorstellen dat je deze organisatie niet jaarlijks kan hebben, hoewel menig wandelaar vandaag op een volgende editie hoopte.

Lees ook:

  • Jubilerende stichting houdt Diekloop
  • Diekloop groot succes
  • foto’s Diekloop Geert Kleis
  • Foto-expositie Staphorst in Beeld tijdens Diekloop
  • Antieke politieagent vergeet knuppel
  • Foto’s Aad van der Klaauw
  • Verslag Elly Koopman
  • Verslag en foto’s van Henny & Wilco
  • Foto’s Jeanette Volkers
  • Verslag Noortjes Voetstappen