Mladen Popovic – De Dode Zeerollen: nieuw licht op de schatten van Qumran

de dode zeerollenRuim een jaar geleden was een deel van de Dode Zeerollen en artifacts uit opgravingen in Qumran, Massada, de woestijn van Juda en Jeruzalem te zien in het Drents Museum in Assen. Ter gelegenheid van de tentoonstelling kwam De Dode Zeerollen: nieuw licht op de schatten van Qumran uit, waarin Mladen Popovic van het Qumran Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen met een aantal co-auteurs de laatste stand van zaken belicht in het onderzoek en publicatie van de Dode Zeerollen. Het zijn ruim een halve eeuw na de ontdekking nog steeds schatten die niet alle geheimen hebben prijsgegeven. En dus sieren de auteurs zich ook in bescheidenheid in het trekken van vergaande conclusies die je in m.n. Amerikaanse literatuur over het onderwerp sneller aantreft. Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s van de opgravingen, besproken rollen en fragmenten, locaties en hoofdrolspelers van de ontdekking en het onderzoek. Na de inleiding volgt een viertal bijdragen hierover, zodat ook de net geïnteresseerde lezer weer even bijgepraat. Veel aandacht is er voor de historische, culturele en religieuze achtergrond van de Dode Zeerollen. Het derde deel belicht enkele van de vele, vele rollen en tekstfragmenten, veelal met gebruik van de eigen Nederlandse vertaling. Vergelijkingen met de Bijbelteksten, positionering ten opzichte van de Joodse Bijbel, het Nieuwe Testament en de teksten die in géén van beide terecht zijn gekomen. Tenslotte een viertal uitstapjes naar andere belangrijke handschriften en de ontcijfering ervan. Het boek is de €25 meer dan waard!

Over de auteur

Mladen Popović studied at the University of Groningen, the Katholieke Universiteit Leuven and Yale University. He conducted archaeological research in Megiddo and Jerusalem. Popović is  head of the Qumran Institute of the University of Groningen, which has a leading role within the Netherlands in the study of the Dead Sea Scrolls. In 2008 Popović was awarded the Keetje Hodshon Prize of the Royal Holland Society of Sciences and Humanities for his cum laude PhD thesis. In late 2009, NWO awarded him a Veni grant. Veni grants are intended for young researchers who have recently gained a PhD and have significant and original talent for innovative research.