Michael Pilarczyk – Dansen in de hemel

dansen in de hemelEen aantal weken geleden bezorgde de postbode een ‘leesexemplaar’ van Dansen in de hemel, de debuutroman van Michael Pilarczyk. Het beschrijft de zoektocht naar zakelijk geluk en blijvende liefde in het moeras van leugens, bedrog en onmogelijke verhoudingen. Hoofdpersoon Mishka Kamadev (net als Pilarczyk geboren Pool) is een romanticus met een te groot verlangen naar passie, roem en rijkdom. Als DJ God Of House Music maakt hij naam en faam. Na in zijn tienerjaren verliefd te zijn op Lotte, zich op het Gooi gesetteld te hebben, valt hij voor zijn grote liefde Lisa di Angelo. Hun huwelijkstrouw wordt beproefd door een ongeneeslijke longziekte van Lisa. De hartsvriendin van Lisa, Isabelle blijkt op meer dan één vlak personal assistant. Mishka pendelt tussen Ibiza en de Eykenbosch. Drank en pillen, verliefd worden op een Hongaarse hoer en tussen de bedrijven door ook een kind verwekken bij Lotte. Parallel daaraan een zakelijke tour langs alle hypes van de afgelopen decennia: de opkomst en verwording van de house scene, beleggingsverzekeringen, de eerste internet bubble, het beleggen met geleend geld en de overnames en acquisities om triple play dienstverlening te kunnen bieden. De vriend of zakenpartner van vandaag is morgen je grootste vijand. Vergankelijkheid is ingebakken.

Lisa takelt steeds verder af, maar houdt het leven veel langer dan de doktoren verwacht hadden. Waar en bij wie vind je nog echte liefde? In het boeddhisme, hindoeïsme, of toch in een rooms-katholieke setting? En als de onherroepelijke dood zich dan eindelijk meldt, volgt een emotioneel aangrijpend relaas van een euthanasie, crematie en rouwproces. Onverwacht goede roman. Het aanhalen van bestaande namen (of maar een klein beetje verbouwd) en gebeurtenissen tekent de tijd en plaats van de verhaallijn, maar had wat minder direct gemogen. Niettemin sterk!

Over de auteur

Michael Pilarczyk is spreker en schrijver. Zijn herkenbare stemgeluid was te horen bij Radio 538 en Veronica. Hij was VJ bij The Music Factory en presenteerde jarenlang programma’s op RTL 4. Na een aantal ondernemingen gestart en geleid te hebben, nam Michael een sabbatical van veertig maanden. Hij maakte drie jaar lang avontuurlijke zeilreizen met een custom built jacht langs Europese kusten. In deze drie jaar werkte hij in alle rust (onder begeleiding van redacteur Graa Boomsma) aan zijn debuutroman. Verder is Michael Pilarczyk actief als spreker, personal coach en schrijver. Hij geeft lezingen, trainingen en colleges over persoonlijk en zakelijk succes, mindset, zingeving, communicatie, persoonlijke ontwikkeling en het waarmaken van dromen. Hij verdiept zich al jaren in de kracht van gedachten, taoïsme, I Ching, Akasha, spiritualiteit, meditatie, neuropsychologie, NLP en de wet van aantrekkingskracht.

Met dank aan Uitgeverij Invictus voor het versturen van een recensie-exemplaar.